Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye’de yükselen Çin yatırımlarını değerlendirdi. YASED'in raporuna göre, son 33 yılda Türkiye, ABD'den sonra en çok Çin yatırımı alan ikinci ülke konumunda.

Çin’in küresel yatırım çekme başarısı

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerine göre, Çin Halk Cumhuriyeti, 1990-2023 yılları arasında ABD'nin ardından en fazla uluslararası doğrudan yatırım (UDY) alan ülke oldu. Bu dönemde, Çin'in aldığı UDY'nin yaklaşık üçte ikisi 2010-2023 yılları arasında gerçekleşti ve küresel UDY akımlarının yüzde 9,25’ini çekti.

Çin'in dış yatırımları da artıyor

Çin, sadece yatırım çekmekle kalmayıp yurt dışına yaptığı yatırımlarla da dikkat çekiyor. 1990'da dünya genelinde 22. sıradayken, 2022'de UDY kaynağı ülkeler arasında 2. sıraya yükseldi. 2010-2023 döneminde ise küresel UDY akışları içinde Çin anakarası menşeli yatırımların payı yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye, Çin için cazip destinasyon

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği ve geniş iç piyasası sayesinde uluslararası yatırımlar için önemli bir destinasyon. Çin firmalarının Türkiye'ye olan ilgisi, imalat sanayindeki uzmanlık ve lojistik avantajlarıyla giderek artıyor. Ancak Çinli firmaların yatırımlarının çoğunlukla Avrupa'daki bölgesel merkezler üzerinden gelmesi nedeniyle bu etki, UDY istatistiklerine tam olarak yansımış değil.

Ekonomide öngörülebilirlik ve yatırımın önemi

Türkiye'nin makroekonomik parametrelerdeki öngörülebilirliği ve düzenleyici çerçevesi, mevcut yatırımcıların memnuniyetinin sürdürülmesinde kritik rol oynuyor. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na adaptasyon ve AB ile lojistik entegrasyonu, Türkiye’nin Çin ve diğer ülkelerden alacağı yatırımlar için belirleyici olacak.

Editör: Merve Öney