Türkiye’nin tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ilk haberleşme uydusu Türksat 6A, Şubat 2025’te tam kapasiteyle hizmete girmeye hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamasına göre, 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşen uydu, televizyon yayıncılığı, internet hizmetleri ve haberleşme altyapısı gibi kritik alanlarda hizmet sağlayacak.

Türksat 6A, mevcut kapsama alanını genişleterek Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı da içerisine alan geniş bir coğrafyada sivil ve askeri haberleşme ihtiyaçlarını güvenli bir şekilde karşılayacak.

Türksat 6A'nın öne çıkan özellikleri:

  • Yörünge konumu: 42 derece doğu boylamı
  • Hizmet alanı: Türkiye, Orta Doğu, Avrupa, Afrika ve Asya’nın büyük bölümü
  • Teknik kapasite: 8,4 kW kimyasal itki sistemi
  • Yedeklilik: Mevcut haberleşme uydularının yedekliliğini artırarak kesintisiz hizmet

Türksat 6A’nın devreye girmesiyle Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9’a yükselecek. Türksat 6A, özellikle haberleşme ve yayıncılık alanında bölgesel liderlik hedefine önemli katkılar sağlayacak.

Türkiye’nin uzay projelerinde yükselişi

Türksat 6A ile birlikte Türkiye’nin uzayda aktif olarak kullandığı 5 haberleşme ve 3 gözlem uydusu bulunuyor. Son yıllarda fırlatılan İMECE, Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT gibi gözlem uyduları ise ülkenin savunma, çevre, tarım ve şehircilik alanlarındaki ihtiyaçlarına önemli çözümler sunuyor.

Türksat 6A’nın fırlatma süreci ve Şubat 2025’teki devreye alma çalışmaları, Türkiye’nin uzay teknolojilerinde uluslararası alanda daha güçlü bir konuma ulaşmasını hedefliyor.

Editör: Halit Alptekin