Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkiler güç kazanmaya devam ediyor. Ticaret hacmi, 2023 yılı itibarıyla 44 milyar doları aşarak 2015 yılı rakamlarının iki katına ulaştı. Tabii kaynaklar, enerji ve altyapı gibi geleneksel alanların yanı sıra, 5G teknolojisi, biyoloji, ilaç, insansız tren vagonları ve yeni enerji gibi sektörlerde de iş birliği gelişiyor.
HİK toplantısı Pekin'de gerçekleşti
Geçen ay Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çin'de resmi temaslarda bulundu. Bu kapsamda, Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi'nin (HİK) ikinci toplantısı Pekin'de düzenlendi. Toplantıya iki ülkeden üst düzey temsilciler katıldı. Şimşek ayrıca, Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın (AIIB) Pekin'deki merkezini ziyaret etti.
İhracat artışında madencilik sektörü lider
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Çin'e ihracatı ocak-kasım döneminde yüzde 2,7 artarak 2,8 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde en fazla ihracat 1,5 milyar dolarla madencilik sektöründe gerçekleşti. Kimyevi maddeler ve mamulleri 502,2 milyon dolar, demir ve demir dışı metaller 137,2 milyon dolar, tekstil ve hammaddeleri 118,5 milyon dolar, fındık ve mamulleri ise 85,9 milyon dolar ihracat yaptı.
En az ihracat tütün ve yaş meyve sebzede
Dönemde Çin'e en az dış satım, 133,8 bin dolarla tütün, 232,5 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 281,2 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri sektörlerinde kaydedildi. Zeytin ve zeytinyağı sektörü ise 1,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Ankara ihracat lideri
Çin'e ihracatta Ankara 936,7 milyon dolarla başı çekerken, İstanbul 759,7 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. İzmir 117,6 milyon dolar, Antalya 109,6 milyon dolar, Bursa ise 85,9 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.
Değer bazında madencilik artışta önde
Ocak-kasım döneminde değer bazında en fazla artış 113 milyon dolarla madencilik sektöründe kaydedildi. Kimyevi maddeler ve mamulleri 50,8 milyon dolar, fındık ve mamulleri ise 25,7 milyon dolarlık artış sağladı.