Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye ve Katar'ın "Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Endüstriyel Ortaklık" kapsamında işbirliği anlaşmasını imzaladığını duyurdu. Türkiye'nin ortaklığa katılımının üye ülkeler için önemli ekonomik fırsatlar yaratacağını vurgulayan Kacır, Katar’ın desteğiyle sanayi işbirliğinin daha da güçleneceğini belirtti.

Türkiye, sanayi ortaklığına stratejik katkı sunuyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kacır, Katar’da düzenlenen Sanayi Ortaklığı Yüksek Komite Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Türkiye’nin, 2022’de başlatılan sanayi ortaklığı girişimine verdiği önemi dile getiren Kacır, bu girişimin tedarik zinciri güvenliğini artırma, yerelleşmeyi teşvik etme ve bölgesel ekonomik büyümeyi destekleme açısından kritik rol oynadığını ifade etti.

Kacır, Türkiye'nin iş dostu politikaları, geniş üretim kapasitesi ve stratejik konumu sayesinde sanayi ortaklığına önemli katkılar sunacağını belirterek, "Türkiye'nin bu ittifaka katılımının, tüm ortak ülkelere büyük faydalar sağlayacağına inanıyoruz. Katar'ın desteğiyle daha sağlam işbirlikleri kurulacak" dedi.

Türkiye, küresel ticarette stratejik bir merkez

Türkiye’nin ekonomik büyüme ivmesini sürdürdüğüne dikkat çeken Kacır, ülkenin Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü konumunda olduğunu belirtti. Türkiye’nin 1,3 milyar kişilik bir pazara 4 saatlik uçuş mesafesinde yer aldığını vurgulayan Kacır, AB ile Gümrük Birliği sayesinde üretilen malların geniş pazarlara kolaylıkla erişim sağladığını ifade etti.

Türkiye'de faaliyet gösteren 83 binden fazla uluslararası şirketin ülkenin küresel ticaretteki gücünü gösterdiğini belirten Kacır, “Yüksek katma değerli üretime odaklanarak rekabet avantajımızı artırdık. 2024’te ihracatımız 262 milyar doları aşarken, bu rakamın yüzde 94,1’ini sanayi ürünleri oluşturdu" dedi.

Türkiye, madencilik ve sanayide küresel aktör

Kacır, Türkiye’nin güçlü sanayi altyapısı ve doğal kaynaklarıyla ortaklığa stratejik katkılar sağlayacağını vurguladı. Türkiye’nin 694 milyon ton nadir toprak elementi rezervine sahip olduğunu belirten Kacır, dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ının Türkiye’de bulunduğunu söyledi.

Ayrıca, Türkiye'nin 55 milyar dolarlık kimya sanayi ithalatçısı olduğunu belirten Kacır, ortaklık kapsamında sanayi entegrasyonunun rekabet gücünü artıracağını dile getirdi.

Sanayide bölgesel işbirliği güçleniyor

Sanayi ortaklığının bölgesel ekonomik işbirliğini güçlendireceğini belirten Kacır, dijitalleşme, yapay zeka ve çip üretimi gibi teknolojik alanlarda ortak çalışmaların önemine vurgu yaptı. TÜBİTAK BİLGEM’in ileri teknoloji alanındaki çalışmalarının sanayi ortaklığına önemli katkılar sağlayacağını belirten Kacır, “Bu işbirliği, üretim verimliliğini artıracak ve inovasyonu teşvik edecek” dedi.

Üye sayısı 7’ye yükseldi

Türkiye ve Katar’ın katılımıyla sanayi ortaklığındaki üye ülke sayısı 7’ye çıktı. 2022 yılında Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün tarafından başlatılan ortaklığa, daha sonra Bahreyn ve Fas da katılmıştı.

Ortaklık, üretim maliyetlerini düşürmeyi, tedarik zincirlerini güçlendirmeyi, ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi ve sanayide sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor. Üye ülkeler, doğal kaynaklarını ve sanayi sektörlerini entegre ederek küresel pazarlarda rekabet avantajı elde etmeyi planlıyor.

Editör: Merve Öney