GÜNDEM

Türkiye-Japonya dostluğu Tosyalı Toyo’da büyüyor

Tosyalı Toyo, yeni yatırımlarla Osmaniye’de üretim kapasitesini artırarak Türkiye’nin ithalata bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

Abone Ol

Tosyalı Holding ve Japonya'nın önde gelen şirketlerinden Toyo Kohan ile kurulan Tosyalı Toyo, yeni yatırımlarla Türkiye’deki çelik üretim kapasitesini artırmaya devam ediyor. Türkiye'nin ileri teknolojiye sahip ilk yassı çeliğini üreten Tosyalı Toyo, Türkiye-Japonya dostluk ilişkilerini pekiştirirken, küresel çelik piyasasında da etkinliğini artırmayı hedefliyor.

Tosyalı Toyo'dan Osmaniye'ye yeni yatırım

Tosyalı Toyo, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde mevcut üretim kapasitesini iki katına çıkararak yıllık 650 bin ton teneke üretim seviyesine ulaşacak. Yeni “Tin Free Steel” üretimini de içerecek bu yatırım, 200 milyon dolar maliyetle tamamlanacak. Bu gelişme, Türkiye’nin ithalat ihtiyacını karşılayarak cari açığın azaltılmasına katkı sunmayı amaçlıyor.

Türkiye-Japonya dostluğunun simgesi: Şinzo Abe Anıtı

Tosyalı Toyo’nun katkılarıyla, Osmaniye OSB tarafından eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin anısına inşa edilen Türkiye Japonya Dostluk Parkı ve Şinzo Abe Anıtı, Osmaniye’de düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko, “Bu dostluk parkının, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesinde bir simge olacağına inanıyorum” dedi.

Çelikte Türkiye’nin lider üreticisi konumunda

2017 yılında faaliyete geçen Tosyalı Toyo, 500 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu tesisinde teneke, galvanizli, boyalı ve soğuk haddelenmiş çelik üretiyor. Şirket, otomotivden gıda ambalajına kadar birçok sektöre ileri teknoloji ürünü çelik sağlıyor. Türkiye’nin teneke ihracatının %70’ini gerçekleştiren Tosyalı Toyo, çevre dostu üretim yaklaşımıyla da ISO 14001 uyumlu üretim yapıyor.

Yeni yatırım, ambalaj çeliğine talebi karşılayacak

Pandemi sonrası artan ambalajlı gıda talepleri doğrultusunda, Tosyalı Toyo’nun yeni yatırımı, hijyenik, dayanıklı ve yüksek teknolojiye sahip ambalaj çelik üretimini artıracak. Bu sayede, ithal edilen ambalaj ürünlerinin yerini alarak Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak ve yerli üretimi destekleyecek.