Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin 2035'e kadar enerji dönüşümü için 108 milyar dolarlık yatırım planladığını açıklamıştı. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji kaynakları öncelikli olmak üzere güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidrojen ve dalga enerjisine yönelik projeler hız kazandı.

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, 21 Ocak'ta 1.200 megavatlık rüzgâr ve 27 Ocak'ta 800 megavatlık güneş enerjisi için gerçekleştirilecek Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerinin sektöre milyarlarca dolarlık yatırım getireceğini belirtti.

YEKA projelerinde hedef 120 bin megavat

Ali Rıza Öner, Türkiye'nin 2035 yılına kadar her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA ihalesi düzenleyeceğini ifade etti. Bugün 30 bin megavat olan güneş ve rüzgâr kurulu gücünün, 2035'e kadar dört kat artırılarak 120 bin megavata çıkarılması planlanıyor. Bunun için yıllık 8 bin megavatlık yeni kurulu gücün devreye alınması hedefleniyor.

Çöpten enerji üretiminde yeni düzenleme talebi

Türkiye'de 113 çöp bertaraf tesisi bulunduğunu belirten Öner, bu tesislerde organik atıklardan metan gazı üretilip elektriğe dönüştürüldüğünü söyledi. Yıllık 1 milyon 80 bin hanenin elektrik ihtiyacı bu yöntemle karşılanıyor. Öner, destekleme mekanizmasının 10 yıl daha uzatılması ve yeni bir fiyatlama yapılmasının önemini vurguladı.

Jeotermalde Avrupa lideriyiz

Türkiye, 1.700 megavatlık kurulu gücüyle jeotermal enerji üretiminde Avrupa’da lider, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. Öner, 2024’te jeotermalden 1,2 milyar dolarlık ciro elde edildiğini ve sektörün bugüne kadar 5 milyar dolarlık yatırım aldığını açıkladı. Ayrıca, jeotermal enerji ile 700 dönüm sera alanı destekleniyor ve 18 bin dönümlük tarıma dayalı ihtisas OSB projeleri yürütülüyor.

Nükleer enerji projeleri genişliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin nükleer enerji hedeflerine değinerek Sinop ve Trakya’da yeni nükleer santral projelerinin planlandığını duyurdu. Mersin Akkuyu projesine ek olarak küçük modüler reaktörlerin de sisteme dahil edilmesi hedefleniyor. Bayraktar, enerji sektöründe daha fazla genç uzmana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yabancı dil öğreniminin önemine dikkat çekti. Rusça ve Çince gibi dillerin enerji literatürüne hakimiyet için avantaj sağladığını vurguladı.

Editör: Halit Alptekin