Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Kasım 2024 Para Politikası Değerlendirme Notu’nu yayımladı. Raporda, resmi enflasyon tahminlerinin sık değiştirilmesinin beklentiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ve bu durumun para politikasının itibarını zedelediği ifade edildi. Notta, "Merkez Bankası, bekleyişlerin kontrol altına alınabilmesi için ekonomik aktörlerin tamamıyla güçlü ve etkin iletişim içinde olmalı. Yıllık enflasyon hedeflerinin hükümetle birlikte açıklanması önemli bir adım olabilir." denildi.
Enflasyon, G20 ülkelerine kıyasla yüksek seviyede
Rapora göre, Türkiye’nin Ekim 2024’teki aylık tüketici enflasyonu %2,88 olarak kaydedildi. G20 ülkelerine kıyasla yüksek bir seviyede olan bu oran, risk priminin 254 baz puan civarında seyretmesine rağmen iyileşme sinyalleri olarak değerlendirildi. Ancak, risk priminin daha düşük seviyelere çekilmesi gerektiği belirtildi.
Enflasyon düşüş eğiliminde, ancak riskler sürüyor
Makroekonomik istikrar programının devam etmesi halinde enflasyonun azalması bekleniyor. Buna rağmen kredi piyasasındaki kısıtlamalar, yüksek bütçe açığı ve kamu tarafından belirlenen mal ve hizmet fiyatlarındaki artışlar gibi faktörlerin bu süreci zorlaştırdığı ifade edildi.
Kredi piyasasındaki kısıtlamalar dikkat çekiyor
Raporda, kredi piyasasında uygulanan makro ihtiyati kısıtlamaların, kredi faizlerini enflasyonla mücadele açısından gereğinden yüksek seviyelerde tuttuğu ifade edildi. Özellikle dolar bazlı kredi arzına yönelik önlemlerin finansal istikrar açısından yakından takip edilmesi gerektiği vurgulandı.