Teknik ve Temelde İki Holding Şirket Hissesinin İncelenmesi

Abone Ol

İşlem kodları, KCHOL, SAHOL, BRYAT, INVES, ALARK, DOHOL, AGHOL, KLRHO, ECZYT, TKFEN, VERUS, BERA, NTHOL, GLYHO, HEDEF, INVEO, BINHO, AVHOL, RALYH, UFUK, GSDHO, ISBIR, LRSHO, OTTO, IHLAS, YESIL, OSTIM, GLRYH, METRO, IEYHO, MZHLD, DENGE, KERVN, COSMO, IHYAY, ATSYH, DAGHL, EUHOL, MARKA, AKYHO, UMPAS olan Borsa İstanbul’da işlem gören 41 adet holding şirketin içlerinden iki adet hissenin temel ve teknik incelemesinde bulunalım. Temel olarak Çetin Özyurt’ un kendi hazırladığı ÇÖZ borsa puanı Excel sisteminden faydalanalım. 
İkisinin de yıldız pazarda işlem gördüğü, HEDEF Holding (HEDEF) ve GSD Holding (GSDHO) oldukça mantıklı bir seçim olacağını düşünüyorum. Başlayalım incelemeye,
Önce grafiksel olarak hisse nasıl hareketler yapmış ve yükselen düşen veya yatay olarak yaptığı hareketlerle nerelerde görelim

Birincisi Hedef Holding Hissesi Olsun

Genel olarak sarı renkli alandan destek almış kırmızı alandan direnç teması ile geri düşüş gerçekleştirmiş. Genel olarak bakılırsa %20- %40 lık hareketler yapmış.

Bir diğeri ise, GSD Holding

Gsd Holding Hedef Holding kadar hızlı destek direnç hareketleri göstermese de destekte ya biraz uzun oyalanıyor ya da çıkarken çok sert hızlı dirence doğru yükseliş hareketleri yaptığını görüyoruz. Yatırımcının sevmediği hareketler. Bazen fazla oyalandığında alım yerlerinde, yatırımcı sabırsız olduğundan sürekli giden hisseleri incelediğinden ve kendi hissesinin gitmediğini gördüğünde beklemek istemiyor. Ancak doğru yerden alınan her hisse hemen hemen direncine veya dirence yakın alanlara ulaştığına bir şekilde şahit oluyoruz.

Şimdi Temel olarak hisselerin verilerini ÇÖZ Puan sistemini kullanarak değer grafiğine bakalım

Hedef Holding ve GSD Holding şirketlerinin Satışlarını, Net Karlarını ve Piyasa Değerlerine kadar tek ekran üzerinden inceleyebiliriz. Sanki mevsime bağlı dönemsel bir küçülme olmuş gibi görünüyor GSD Holdingde denizciliğe bağlı.
İNA yöntemleri varlığın değerinin, varlığın beklenen nakit akışlarının şimdiki değerine eşit olduğu varsayımı üzerine kuruludur. Bu yöntemde varlığın yaşamı boyunca elde edeceği beklenen nakit akışları üstlenilen riskin maliyetinden şimdiki zamana indirgenmektedir.
Buna göre İNA yönetimini kullanarak hisselerin ikisini de inceleyelim.

Büyüme Oranlarını Tek Grafik ile Kıyaslayalım. 3 yıllık ortalama değerlendirmesi yapabiliyoruz ancak 2023/12 verileri yüklendiği zaman. Şu an 2 yıllık verinin ortalamasını almış bulunuyoruz.


Dönen Varlıklar, Finansal Yatırımlar, Alacaklar v.s verilerle iki hissenin verilerine bakalım.


Verilerle satışlar, kar, zarar, vergi ile ilgili gelir gider gibi bir çok değer kıyaslamasına da bu tablodan inceleme yapabiliriz.


Pasif kaynaklar, Kısa vadeli yabancı kaynaklar, Uzun vadeli yabancı kaynaklar, Özkaynaklar, gibi veriler de bu tablodaki veriler ile incelenebilir, hatta iki hisseyi hızlı şekilde kıyaslayabilirsiniz.


İki Şirketin Büyüme Oranlarını Bu tabloda inceleyebilirsiniz. Çöz puan hesaplama sistemi ile de çöz büyüme puanlaması ile hızlı şekilde incelemelerin değerlendirilmesi yapılabilir.


Teknik ve temel kişinin kendisine göre önem kazandığı gibi, kimi insan teknik olarak bazı işlemlere girişte değerlendirme yapar kimisi de temel anlamda işlem öncesi değerlendirme yaparak kararını verir. Teknik ve temelin ikisinin de olmazsa olmaz dendiği yöntemlerin ikisini kullanmak ve iki dalda da kendimizi geliştirmek en sağlıklı olanıdır. 
Bir şirketin çok güzel teknik açıdan alım fırsatı verdiğini gördüğünde alıma geçmeden temelde incelemeler yaparsak, o şirketin aslında batık durumda olduğunu da görebiliriz. Bu sebeple sağlam güçlü şirketlerle tekniği bağlayabilirsek sanırım daha sağlıklı bir işlem açar ve paramızı daha güvenli şirketlere yatırmış oluruz
Burada benzer tekniğe ve aynı pazarda işlem gören HEDEF ve GSDHO isimli iki hisseyi kıyaslamak için tercih etmemde bir sebep yoktu. İki şirket kıyaslaması konusunda fikir edinme ve ne gibi yolların izlenebileceği veyahut ne gibi araçların kullanılabileceği konusunda fikir oluşturması konusunda böyle bir değerlendirme yazısı olsun istedim. 
Önemli olan temelde verileri kıyaslayabilmek ve verilere ulaşabilmektir. Yorucu boğucu rakamlar arasında kendimizi kaybedebiliriz ancak sürekli bu benzer veriler üzerinde örnek çalışmalar yapar isek, zamanla tek bir rakam farkı ile tercih sebebimizi bulabiliriz. Mümkün olduğunda göz aşinalığı için haftada, günde, ayda kesin hisse gelir tablolarını ve faaliyet raporlarını incelemek bizi bir adım ileriye götürecektir diye düşünüyorum.