Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), haftalık mesaisine 11 Şubat Salı günü başlayarak Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ni ele alacak. Teklife göre, meslekte en az sekiz yılını doldurmuş hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak Adalet Bakanı tarafından Türkiye Adalet Akademisi’ne atanabilecek.
Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak ve 18 kişiden oluşacak Eğitim Kurulu, eğitim programlarını belirleyecek. Hakim ve savcı yardımcıları ile mevcut hakim ve savcılara yönelik eğitimler ücretsiz olacak.
Sanayi ve Ticaret Düzenlemeleri Ele Alınacak
TBMM, sanayi ve ticarete yönelik önemli düzenlemeleri de içeren kanun tekliflerini görüşmeye başlayacak. Buna göre:
-
Resmi Gazete’de yayımlanan hizmet, muayene, bakım ve kontrol faaliyetlerine uymayan kişi ve kurumlara 12 bin 20 TL ile 482 bin 204 TL arasında para cezası uygulanacak.
-
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’na (KOSGEB) ödenecek aidatlar, Cumhurbaşkanı tarafından iki katına kadar artırılabilecek.
-
Ölçü ve ölçü aletlerine ilişkin düzenlemelere aykırı hareket edenlere 5 bin TL ile 50 bin TL arasında idari para cezası verilecek.
-
TÜBİTAK, üstün başarı gösteren öğrencilere özel burs imkanı sunacak.
İklim Kanunu Teklifi Meclis’e Sunuluyor
AK Parti tarafından hazırlanan İklim Kanunu Teklifi’nin Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Teklifte:
-
2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi için kamu kurum ve kuruluşlarına yeni yükümlülükler getirilecek.
-
Sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda bakanlıklara yeni görevler verilecek.
-
Sıfır atık sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.
-
Yerel yönetimlerin İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlaması sağlanacak.
Kartalkaya’daki Otel Yangını Araştırılacak
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangının tüm yönleriyle araştırılması amacıyla TBMM bünyesinde bir Araştırma Komisyonu kurulacak. 22 üyenin seçileceği komisyonun başkanının, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok olması bekleniyor. Komisyon, üç ay süreyle çalışmalarını sürdürecek ve gerektiğinde süre uzatılabilecek. Ankara dışındaki incelemelerde ilgili bakanlık ve kurum yetkilileri de dinlenecek.
Filistin ile Anlaşmalar Gündemde
TBMM, Filistin ile imzalanan iki anlaşmayı görüşecek. Dışişleri Komisyonu, Salı günü yapacağı toplantıda, Filistin ile yatırımların karşılıklı teşviki ve çifte vergilendirmenin önlenmesine yönelik düzenlemeleri ele alacak. Komisyon sonrası teklifler Genel Kurul’da oylanacak.
Komisyon Gündemleri Yoğun
Meclis’te ihtisas ve araştırma komisyonları da toplanarak gündemlerindeki konuları ele alacak.
-
Dışişleri Komisyonu, bazı uluslararası anlaşmalara ilişkin beş kanun teklifini görüşecek.
-
Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2024 Yılı Yıllık Raporu’nu ele alacak.
-
Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) yetkililerinden sunum alacak.
-
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Erzurum ve Erzincan Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporları’nı değerlendirecek.
Meclis’te Salı ve Çarşamba günleri, siyasi partilerin grup toplantıları da gerçekleştirilecek.