Rusya, Batı yaptırımlarına karşı kripto para birimlerine yönelerek uluslararası ticarette yeni bir döneme adım atıyor. Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülkede üretilen Bitcoin'in dış ticaret işlemlerinde kullanılabildiğini ve bu yöntemlerin daha da yaygınlaştırılacağını açıkladı.
Bitcoin ile dış ticaret
Rusya, SWIFT ödeme sisteminden çıkarılmasının ardından dijital varlıklar ve kripto paraları ödeme aracı olarak benimsemeye başladı. Bitcoin madenciliğinde küresel liderlerden biri olan ülke, bu kripto para birimlerini dış ticarette kullanabilmek için yasal düzenlemeler yaptı. Maliye Bakanı Siluanov, “Deneysel rejimin bir parçası olarak Rusya’da üretilen Bitcoinler dış ticarette kullanılabilir” dedi.
Yaptırımlara karşı yeni çözüm
Rusya, Çin ve Türkiye gibi büyük ticaret ortaklarıyla olan işlemlerini kolaylaştırmak için kripto para ödemelerine ağırlık veriyor. Ancak Batı yaptırımları, bu ülkelerle yapılan ticaret süreçlerini karmaşıklaştırdı. Dijital para birimlerinin kullanımı, bu sorunu çözmek için alternatif bir yöntem olarak görülüyor.
Yasal düzenlemeler yürürlükte
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayıyla kripto paralar varlık sınıfı olarak tanımlandı ve vergilendirildi. Yeni yasalar, kripto para madenciliği yapan işletmelere şeffaflık yükümlülüğü getirirken, madencilikten elde edilen gelirleri katma değer vergisinden muaf tutuyor.
Merkez Bankası’nın desteği
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, kripto paraların uluslararası ödemelerde kullanılmasının yıl sonuna kadar başlayacağını belirtmişti. Bu süreçte, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin yaygınlaşması, ticarette yaptırımlara karşı esnek bir çözüm sunuyor.