ABD ekonomisi, yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde düşük enflasyon ve artan ücretlerin etkisiyle güçlü büyüme ivmesini sürdürmeye devam etti. Çarşamba günü açıklanması beklenen üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) tahmini, Demokrat aday Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump arasında giderek çekişmeli hale gelen yarış öncesinde tüketici harcamalarındaki artışı doğrulayabilir.
Ekonomi seçim öncesinde başlıca gündem maddesi
Ekonomi, ABD seçmenleri için belirleyici bir etken olmaya devam ediyor. Anketlere göre seçmenler, ekonomiyi yönetme konusunda Trump’a daha fazla güven duyuyor. Amerikan ekonomisi son dönemde resesyon beklentilerini altüst ederek, dünya genelindeki benzerlerinden daha iyi bir performans gösteriyor. Ancak yüksek gıda ve konut maliyetleri, tüketicilerin üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
GSYİH büyümesi, tahminlerin üzerinde seyrediyor
Ekonomistlerin Reuters aracılığıyla yaptığı anket, ABD ekonomisinin Temmuz-Eylül döneminde %3 oranında büyümüş olabileceğini öne sürüyor. Bu oran, Nisan-Haziran çeyreği ile aynı seviyede ve %2,0 ile %3,5 arasında değişen tahminlerin üst sınırında bulunuyor. Ancak Eylül ayında mal ticareti açığının 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıkması, Atlanta Fed'in önceki %3,3 tahminini %2,8’e düşürmesine neden oldu.
Fed’in faiz indirimleri ekonomiyi destekliyor
Enflasyonun Fed’in %2 hedefine yaklaşması, ABD Merkez Bankası’nı geçen ay politika faizini yüzde 4,75-5,00 aralığına çekmeye teşvik etti. Bu, 2020’den bu yana gerçekleşen ilk faiz indirimi olarak kaydedildi. Ekonomistler, faiz indiriminin işçi verimliliğindeki artışla birleşerek, ekonominin dayanıklılığını güçlendirdiğini belirtiyor. Brean Capital’den Conrad DeQuadros, işgücü piyasasındaki yumuşama ve ekonomik direnç devam ederse Fed’in daha kademeli bir faiz indirim politikası izleyebileceğini ifade etti.
Tüketici harcamaları artmaya devam ediyor
Tüketici harcamaları, ekonominin üçte ikisini oluştururken, ikinci çeyrekte %2,8 olan büyüme hızının üçüncü çeyrekte %3,5’e çıkması bekleniyor. Özellikle borsa kazançları ve artan konut fiyatları ile birlikte hanehalkı tasarrufları da yüksek kalmaya devam ediyor. Bu durum, düşük gelirli haneler de dahil olmak üzere geniş bir kesime ekonomik rahatlama sağlıyor. Boston College’dan Prof. Brian Bethune, düşük enflasyon ortamında ücret artışlarının reel gelirleri artırdığını ve ekonomik canlılığa katkı sağladığını belirtti.
Orta ve üst gelir grupları büyümeye yön veriyor
Ekonominin büyümesinde, esneklik ve harcama imkanına sahip orta ve üst gelir grubunun etkisi dikkat çekiyor. Teknoloji ve yapay zeka yatırımlarına artan ilginin yanı sıra, kamu harcamaları da büyümeye katkı sağlıyor. Ancak konut yatırımları üst üste ikinci çeyrekte daralırken, ticaret faaliyetleri de üçüncü çeyrekte büyümeye sınırlı etki gösterdi.