Rusya’nın, Türkiye’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin finansmanı için doğal gaz takasını önerdiği öne sürüldü. Bloomberg'in haberine göre, yaptırımlar nedeniyle sınır ötesi para transferlerinde yaşanan aksaklıkları aşmak amacıyla bu alternatif formül gündeme geldi.
Görüşmelerin gizliliği nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre, Rusya’nın devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye'ye 20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaat maliyetlerinin bir kısmını üstlenmeyi teklif etti. Buna karşılık, Rosatom’un aynı tutarda ödemeyi Gazprom’a yaparak, Gazprom’un da bu miktarı Türkiye’nin doğalgaz ithalat faturalarından düşmesi önerildi.
Batı yaptırımları ödeme süreçlerini etkiliyor
Rosatom, Gazprom ve Akkuyu projesi doğrudan yaptırımlara tabi olmasa da, Rusya ile gerçekleştirilen finansal işlemler, özellikle Washington'un Rus ekonomisiyle iş yapan üçüncü ülke finans kuruluşlarını hedef alan yaptırımları nedeniyle aksıyor. Bu durum, yabancı bankaların ABD yaptırımlarına maruz kalma endişesiyle Rusya’ya ve Rusya’dan yapılan ödemeleri giderek geciktirmesine yol açıyor.
Rusya’nın önerdiği gaz takası formülü, yaptırımlara takılmadan projeye finansman sağlamak için geliştirilen alternatif yöntemlerden biri olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, NATO üyesi Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna arasında tarafsız bir arabulucu rolü üstlenmesi nedeniyle bu tür ekonomik adımları dikkatle yönetmesi gerekiyor.
Türkiye’nin doğalgaz ödemeleri 800 milyon euroyu buluyor
Bloomberg’e konuşan bir kaynağa göre, Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı aylık doğalgaz ödemeleri tüketim miktarına bağlı olarak 300 milyon ila 800 milyon euro arasında değişiyor.
Konuyla ilgili olarak Rosatom ve Türkiye Enerji Bakanlığı, Bloomberg’in sorularına yanıt vermezken, Gazprom’un da resmi bir açıklama yapmadığı bildirildi.