GÜNDEM

Rusya-Ukrayna gerilimi ve soğuklar enerji krizini tetikledi!

Avrupa'da enerji krizi yeniden alevlendi. Soğuk hava gaz stoklarını hızla tüketirken, Rusya-Ukrayna gerilimi fiyatlarda %45 artışa neden oldu.

Abone Ol

Avrupa’da dondurucu soğuklar ve artan gaz talebi enerji krizini yeniden gündeme taşıdı. 2022’de Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan kriz, kış mevsiminin erken soğuklarla başlaması ve iki ülke arasındaki gerilimin tırmanmasıyla derinleşiyor.

Gaz stokları hızla tükeniyor

Hızla düşen hava sıcaklıkları, ısınma talebini artırarak Avrupa’daki gaz depolarını hızla tüketiyor. Rusya’dan yapılan gaz tedarikindeki azalma, mevcut rezervlerin bu kışı karşılamada yetersiz kalabileceği endişelerini artırıyor.

RWE AG CEO’su Markus Krebber, gaz depolarının alarm verdiğini belirterek, “Rus gazına bağımlılığı bitirmek istiyorsak ithalat kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Soğuk havaların etkisiyle stoklar hızla boşalıyor.” dedi.

Yaptırımlar enerji krizini derinleştiriyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın tırmanması, enerji krizine dair endişeleri artırıyor. ABD’nin Gazprombank’a uyguladığı yaptırımlar, Rusya’nın enerji ihracatından elde ettiği geliri azaltmayı hedeflerken, aynı zamanda Orta Avrupa’ya doğalgaz akışının durma riski doğurdu.

Energy Aspects analistlerine göre, Avrupa'nın Rusya'ya olan bağımlılığı azalsa da, boru hattı gazı için kalan son rotaların kaybedilmesi küresel enerji fiyatlarında yeni bir sıçrama yaratabilir.

Fiyatlar %45 arttı

Artan talep ve jeopolitik risklerle Avrupa’da gaz fiyatları yıllık bazda yaklaşık %45 oranında yükseldi. Uzmanlar, bu durumun önümüzdeki yıl da devam edeceğini ve Avrupa’nın enerji güvenliği konusundaki sorunlarının daha da derinleşeceğini öngörüyor.