Dolar, Çarşamba günü tarifeler kaynaklı yükselişten geri adım atarken, yatırımcılar ABD enflasyon verilerini ve ticaret politikalarındaki gelişmeleri takip ediyor. Ancak, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimleri konusunda acele edilmediğine dair mesajı, ABD Hazine tahvili getirilerini artırdı ve yen karşısında dolara destek sağladı.

Asya piyasalarında dolar, yen karşısında yüzde 0,7 artışla 153,56 seviyesine yükselerek 200 günlük hareketli ortalamasını aştı. Ancak euro karşısında gerileyerek 1,0358 seviyesinde işlem gördü.

Faiz indirimi beklentileri piyasayı şekillendiriyor

Powell’ın Kongre’de yaptığı açıklamalar, 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirilerinin yaklaşık 4 baz puan yükselmesine neden oldu. Sidney merkezli ATFX Global’in baş piyasa analisti Nick Twidale, yenin ABD tahvil getirilerine oldukça duyarlı olduğunu belirterek, düşük işlem hacmi nedeniyle 200 günlük hareketli ortalamanın aşılmasının yenin düşüşünü abartmış olabileceğini ifade etti.

ABD’de çekirdek tüketici enflasyon verisi (TÜFE) 1330 GMT’de açıklanacak. Reuters anketine göre, Ocak ayında yüzde 0,3’lük bir artış bekleniyor. Döviz piyasalarında spekülatörler uzun dolar pozisyonlarını koruyor, ancak enflasyon verisinin beklentilerden düşük gelmesi halinde faiz indirimi beklentileri artabilir ve dolarda geri çekilme yaşanabilir.

Küresel para birimleri ve ticaret politikaları gündemde

Geçtiğimiz hafta yayımlanan veriler, ABD dolarının G10 para birimlerine karşı net uzun pozisyonunun 31,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu gösterdi.

Sterlin, Salı günü yüzde 0,7 yükseldikten sonra Asya seansında 1,2441 seviyesinde işlem gördü. Avustralya doları ise 0,6291 seviyesinde hafif bir yükseliş kaydetti.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi getirme kararı, Avrupa Birliği, Meksika ve Kanada tarafından tepkiyle karşılandı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu karara karşılık olarak önlemler alınacağını duyurdu.

ABD’nin yeni gümrük vergilerinin ticaret akışlarını yeniden şekillendirmesi ve diğer ülkeleri para birimlerini zayıflatmaya teşvik etmesi, dolar üzerinde belirsizlik yaratıyor. Analistler, tarifelerin uzun vadeli etkilerinin belirsiz olduğunu ve yatırımcıların dolara karşı temkinli olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Kanada ve Meksika para birimleri baskı altında

Gümrük vergilerinden etkilenen Kanada doları, ABD’nin ek çelik tarifeleri açıklamasına rağmen dolar karşısında yılın en güçlü seviyesi olan 1,4295 seviyesinde kaldı.

Meksika pesosu ve diğer gelişmekte olan ülke para birimleri baskı altında kalmaya devam ediyor. Özellikle Vietnam’ın dongu, ABD ile ticaret fazlası vermesi ve Çin’den gelen ticaret akışlarının ek vergilere yol açabileceği endişeleri nedeniyle rekor seviyede değer kaybetti.