Norveç Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne Beathe Tvinnereim, dünyanın plastik kirliliğiyle başa çıkamayacağı bir geleceğe hızla ilerlediği konusunda uyardı. Güney Kore’nin Busan kentinde başlayan BM plastik kirliliği müzakerelerinde konuşan Tvinnereim, plastik üretiminin kısıtlanması gerektiğini vurguladı. Ancak bu konuda ülkeler arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor.
Plastik üretiminde kesintiye itirazlar
"Yüksek Hedefler Koalisyonu" olarak adlandırılan Norveç ve Ruanda öncülüğündeki 60’tan fazla ülke, plastik kirliliğiyle mücadelenin üretimden başlayarak plastik yaşam döngüsünün tamamını kapsaması gerektiğini savunuyor. Ancak petrol üreticisi ülkeler, plastik üretiminin azaltılmasına karşı çıkarak sadece atık yönetimine odaklanılması gerektiğini belirtiyor.
Mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkisi
Son araştırmalar, mikroplastiklerin insan plasentasında ve organlarda bulunduğunu, bunun kalp krizi ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini ortaya koydu. Bu bulgular, plastik kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki tehditlerini yeniden gündeme getirdi.
Üretim kesintisi olmadan çözüm mümkün değil
Uzmanlara göre plastik üretimi ve tüketimi azaltılmadıkça geri dönüşüm ve atık yönetimi tek başına yeterli olmayacak. Plastik kullanımının 2060’a kadar üç katına çıkması, atık yönetiminde ciddi krizlere yol açabilir. Tvinnereim, "Eğer üretimi azaltmazsak, plastik atık hacmi kontrol edilemez hale gelecek," dedi.
ABD ve Çin’in etkisi belirleyici olacak
ABD, plastik üretiminde lider ülkelerden biri olarak üretim kısıtlamalarını destekleyebileceğini açıklarken, Çin’in liderlik göstermesi sürecin kaderini belirleyebilir. Uzmanlar, “Eğer Çin harekete geçerse etkili bir anlaşma sağlanabilir” diyor.
1 Aralık kritik tarih
BM plastik kirliliği müzakereleri 1 Aralık’ta sona erecek. Tvinnereim, ülkeler arasındaki anlaşmazlıklara rağmen iyimser bir tutum sergileyerek, “Umutluyum ve ilerleme kaydedeceğiz,” dedi.