PİYASALAR

Petrol fiyatları İsmail Haniye suikastı sonrası arttı!

İran'da Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi, Ortadoğu'da gerginliğe neden oldu ve petrol fiyatlarını yedi haftanın en düşük seviyelerinden %1'den fazla artırdı.

Abone Ol

İran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından Ortadoğu'da artan gerginlik nedeniyle petrol fiyatları Çarşamba günü yedi haftanın en düşük seviyelerinden %1'den fazla arttı. Ancak Çin'deki zayıf talep endişeleri fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etti.

Brent ve Batı Teksas Petrol Fiyatları Yükseldi

Brent ham petrol vadeli işlemleri, Çarşamba günü vadesi dolmadan önce, Greenwich saatiyle 03:46'da varil başına 79.80 dolara, yani %1.5 artışla 1.17 dolar yükseldi. En aktif Ekim vadeli işlemleri ise varil başına 79.18 dolara yükselerek 1.11 dolar arttı. ABD Batı Teksas Ortağı (WTI) ham petrol vadeli işlemleri de varil başına 75.88 dolara, yani %1.5 artışla 1.15 dolar yükseldi.

Haftalık ve Aylık Değişimler

Hem Brent hem de Batı Teksas Ortağı dün %1.4 civarında düşerek yedi haftanın en düşük seviyelerinde kapandı. Brent ve Batı Teksas Ortağı, Temmuz ayında 2023'ten bu yana en büyük aylık kayıplarını kaydetme yolunda ilerliyor.

Ortadoğu'da Artan Gerginlik

Ortadoğu'daki gerginlik, Hamas ve İran Devrim Muhafızları'nın ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda Haniye'nin Çarşamba günü İran'da öldürüldüğünü söylemesiyle arttı. Bu durum, İsrail hükümetinin Salı günü Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın en üst düzey komutanını öldürdüğünü iddia etmesinin ardından geldi. İsrail'in bu saldırısı, Cumartesi günü İsrail'e yapılan sınır ötesi roket saldırısına yanıt olarak gerçekleşti.

ABD'li ve BM'li yetkililerin bölgede büyük bir çatışmayı önlemek için yürüttüğü diplomatik çabalara rağmen son saldırı gerçekleşti. Ayrıca, ABD'nin Salı günü Irak'ta kendini savunma amacıyla bir saldırı düzenlediği bildirildi.

Çin'deki Talep Endişeleri

IG analisti Tony Sycamore, bir notta, Çin'deki talep beklentilerine yönelik devam eden endişeler, Gazze'deki ateşkes beklentileri ve OPEC+'nın mevcut üretim kısıntılarını Ekim'den itibaren hafifletme planından sapmayacağına dair iyimserlik nedeniyle petrol fiyatlarının düştüğünü belirtti. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı ve küresel talep artışının en büyük katkıcısı olan Çin'deki yavaşlayan yakıt talebi, petrol piyasalarını etkiliyor.