İngiltere’nin Hampshire bölgesinde yaşayan 66 yaşındaki Philip Stevens, Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan bir ilacın yan etkisi nedeniyle Ulusal Sağlık Hizmetleri’nden (NHS) 70 bin sterlin tazminat kazandı. Stevens, ilacın kendisinde "kontrolsüz kumar bağımlılığı" gibi davranışsal sorunlara yol açtığını iddia etti.
Yan etkilerle gelen bağımlılık
2017 yılında “huzursuz bacak sendromu” teşhisiyle Ropinirole kullanmaya başlayan Stevens, bu ilacın dürtü kontrol bozukluğu gibi yan etkilere yol açabileceği konusunda bilgilendirilmediğini söyledi. NHS ise Ropinirole’nin “aşırı yeme, kumar oynama, alışveriş yapma” gibi davranışsal yan etkiler oluşturabileceğini kabul ediyor ve bu durumlarda hastaların derhal bir uzmanla iletişime geçmesi gerektiğini vurguluyor.
Bağımlılık hayatını değiştirdi
İlacın yan etkilerini anlatan Stevens, kumar alışkanlığının kısa sürede kontrolden çıktığını ve lüks harcamalar ile saplantılı davranışlar geliştirdiğini belirtti. Haftada üç günlük balık tutma gezilerine çıkma gibi dürtüsel eylemlerde bulunan Stevens, hayatının altüst olduğunu ifade etti.
Ekim 2021’de bir nörolog kontrolünde ilacı bırakması gerektiğini öğrenen Stevens, beş ay boyunca çekilme semptomları yaşadı. Bu süreçte aşırı yorgunluk, paranoya ve halüsinasyonlarla mücadele ettiğini belirtti.
Benzer davalar artıyor
Stevens’a destek veren Leigh Day hukuk firması, benzer durumlarda birçok davanın açıldığını bildirdi. Parkinson tedavisinde kullanılan Pramipexole ilacıyla ilgili başka bir tazminat davasında da uzlaşmaya varıldığı ifade edildi.
Stevens, “Yaşadıklarımın benim suçum olmadığını kabul edebilmek umuduyla ileriye bakıyorum” dedi.