Nisan ayında, market raflarında yer alan 39 üründen 22'sinde fiyat artışı gözlemlenirken, 17'sinde ise fiyatlar düştü. Fiyatı en fazla artan ürün yüzde 73,8 ile kuru soğan olurken, en fazla azalış yüzde 51 ile patlıcanda kaydedildi. Diğer ürünlerde de benzer değişimler dikkat çekti. Örneğin, patates ve limon sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 47,9 oranında fiyat artışına sahne oldu. Fiyat düşüşünde ise sivri biber ve salatalık yüzde 50,7 ve yüzde 31,4 ile öne çıktı.

Üretici Fiyatları ve Fiyat Farklılıkları

Üretici seviyesinde ise 31 üründen 8'inde fiyat artışı, 14'ünde azalış görülürken, 9 üründe değişiklik olmadı. Üretici fiyatlarında en fazla artış yüzde 114,3 ile limonda görülürken, en büyük düşüş yüzde 60,4 ile patlıcanda meydana geldi. Özellikle limon, yeşil soğan ve maydanoz gibi ürünlerde fiyat artışları mevsimsel etkilerle açıklanıyor.

Fiyat Farkları ve Pazar Dinamikleri

Market ile üretici arasında kuru incir, limon ve karnabahar gibi ürünlerde büyük fiyat farkları göze çarpmaktadır. Örneğin, üreticide 115 lira olan kuru incir, markette 441 lira 99 kuruşa satılıyor. Bu durum, arz-talep dengeleri ve mevsimsel etkilere bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

Honda'dan 10 trilyon yenlik elektrifikasyon hamlesi! Honda'dan 10 trilyon yenlik elektrifikasyon hamlesi!

Girdi Maliyetlerindeki Artışlar

Girdi maliyetleri üzerine yapılan değerlendirmeler, özellikle gübre ve yem fiyatlarında önemli artışlar olduğunu gösteriyor. Ayrıca, tarım ilaçları ve mazot gibi temel girdilerde de yıllık bazda önemli artışlar dikkat çekiyor.

Mevsimsel ve İklimsel Etkiler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre yaşanan aşırı sıcaklıklar, serada yetiştirilen sebzelerin erken olgunlaşmasını ve dolayısıyla fiyatlarında düşüşü tetikledi. Bu durum, patlıcan, sivribiber, salatalık ve kabak gibi ürünlerde fiyat düşüşlerine yol açtı.

Editör: Halit Alptekin