ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, 2025 yılı gelişmekte olan piyasa raporunda Türkiye ekonomisi için dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye: Bir dönemecin başında” ifadelerinin yer aldığı raporda, enflasyonun 2025 yılı sonunda %20’lere düşebileceği ve kademeli bir faiz indirimi döngüsünün başlayacağı öngörüldü.
Ekonomide sıkılaşma güveni artırdı
Raporda, Mayıs 2023’ten bu yana uygulanan politika değişikliklerinin parasal ve mali sıkılaşma getirdiği, bu durumun makroekonomik dengesizlikleri azalttığı ve güven ortamını güçlendirdiği vurgulandı. Merkez Bankası’nın döviz korumalı mevduat (KKM) yükümlülüklerinin zirve noktasından 38 milyar dolara gerilediği ve TL mevduatların toplam payının %56’ya yükseldiği ifade edildi.
Enflasyonda gevşeme, faizlerde düşüş beklentisi
Morgan Stanley, tüketici enflasyonunun 2025 sonunda %26’ya, çekirdek enflasyonun ise %21’e gerileyeceğini tahmin etti. Kurum, bu durumun Merkez Bankası’nın faiz oranlarında kademeli bir indirime başlamasına olanak sağlayacağını belirtti. Parasal duruşun sıkı kalacağını, ancak makro ihtiyati tedbirlerin büyük ölçüde devam edeceğini ifade etti.
Yurt içi talep ve reel ekonomi
Raporda, sanayi üretimindeki daralma ve PMI verilerindeki zayıflığın yanı sıra, perakende satışlar ve tüketici güvenindeki toparlanmanın yurt içi talepte dayanıklılığı gösterdiği vurgulandı. Asgari ücrette %30 artış ve elektrik ile doğal gaz fiyatlarında %25 zam beklentileriyle birlikte, iç talebin dengeli bir seyir izleyeceği belirtildi.
Morgan Stanley’nin tahminleri, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde sıkı para politikaları ve kontrollü bir geçiş süreci ile istikrar sağlayabileceğini ortaya koyuyor.