Meksa Portföy Araştırma Müdürü ve Hürriyet Ekonomi yazarı Zeynel Balcı, bu haftaki köşe yazısında, "Moody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var" şfadelerini kullandı. Balcı, gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni olarak kâr satışlarını işaret etti. Ayrıca, para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyrin de düşüşe katkı sağladığını belirtti.

Borsada Yeni Beklentiler

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu artırmasının ardından iç piyasalarda yeni beklentilere ihtiyaç duyuluyor. Borsada olumlu fiyatlamaya konu olacak yeni bir gündem bulunamadığı için kâr satışlarına bağlı düşüşler gözlemlendi. Para girişlerinin azalması, dış borsalardaki satıcılı seyir ve yaz durgunluğu da bu düşüşlere katkı sağladı. Haziran 2024 dönem bilanço beklentilerinin zayıf kalması nedeniyle hisse bazlı hareketlilik azaldı.

Banka Bilançoları Bekleniyor

Önümüzdeki hafta, şirket bilançolarının yayınlanmasına devam edilecek. Yüksek mevduat faizleri ve kredi genişlemesinin sınırlanması nedeniyle banka bilançoları için beklentiler düşük. Bankaların borsa üzerindeki ağırlığı büyük olduğu için yabancı yatırımcılar borsada hamle yapmadan önce banka bilançolarını görmek istiyor olabilir. Geçen hafta Morgan Stanley ve JPMorgan’dan gelen raporlar, Türk bankalarının hedef fiyatlarını düşürürken bankacılık hisselerinde satışlara yol açtı.

Yabancı Yatırımcıların Tavrı

19 Temmuz ile biten haftada TCMB verilerine göre, yabancı yatırımcılar borsada 124 milyon dolarlık hisse alırken, 700 milyon dolarlık tahvil bono sattı. Bu, Mart 2021’den bu yana tahvil bonoya gelen en yüksek satış olarak kaydedildi. Ancak tek haftalık veri, yabancıların tahvil satıp hisse aldığını söylemek için yeterli değil.

TCMB Rezervleri ve KKM

TCMB brüt rezervleri 153.9 milyar dolara yükselirken, swap hariç net rezerv 22.9 milyar dolar oldu. Bankaların döviz mevduatı ise 1.4 milyar dolar artışla 165 milyar dolara yükseldi. KKM (Kur Korumalı Mevduat) ise haftalık bazda 61 milyar TL düşüşle 1.88 trilyon TL’ye geriledi. Parasal kalemlerde son haftalarda kayda değer bir değişim gözlenmiyor. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm sürebilir.

Enflasyon ve Faiz Beklentileri

Enflasyon, uygulanan ekonomik programın en önemli hedeflerinden biri. Yüksek faizle döviz kurunu ve talebi baskılayıp enflasyonla mücadele politikasının sonuçları, bu yılın ikinci yarısında bekleniyor. Haziran ayında ilk işaretler gelirken ekonomi yönetimi dezenflasyon sürecinin başladığını açıkladı. TCMB’nin temmuz ayı TÜFE beklentisi yüzde 2.70-2.80 seviyesinde, ancak bazı katılımcılar TÜFE’nin yüzde 3.5-4.0 arasında olabileceğini düşünüyor. Faiz indirimleri için yıl sonu ihtimali kuvvetli.

Borsa İstanbul’da Destek Arayışı

Borsada kâr satışları sürüyor. Endekste ilk destek seviyeleri 10.800-10.700 arasında. Bu seviyelerde tepki alımları beklenebilir. İlk dirençler ise 11.000 ve 11.250 seviyelerinde. Dış piyasalarda gündem yoğun, olumlu hava etkisini kaybetmeye başladı. ABD seçimleri, ekonomik veriler ve bilanço açıklamaları yakından izleniyor.

Editör: Halit Alptekin