GÜNDEM

Maydonoz Döner'in FETÖ bağlantıları mercek altında!

MASAK raporuna göre Maydonoz Döner, FETÖ bağlantılı kişilere finansman sağlamakla suçlanıyor. Şirketin ortakları ve çalışanları hakkında soruşturma sürüyor.

Abone Ol

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun talebi üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda, Maydonoz Döner’in finansal işlemleri ve ortaklık yapısı detaylı şekilde incelendi. Raporda, şirketin çeşitli suçlardan hüküm giymiş ya da hakkında soruşturma bulunan kişilerle bağlantılı olduğu iddia edildi.

Çalışanlar arasında sabıkalı isimler tespit edildi

Rapora göre, şirketin toplam 9 bin 671 çalışanı arasından 2 bin 613 kişi hakkında çeşitli soruşturma kayıtları bulunuyor. Bu kişilerden 326’sının ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Cumhurbaşkanına suikast", "casusluk", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" gibi suçlardan sabıkalı olduğu belirlendi.

Ortaklık yapısında dikkat çeken bağlantılar

MASAK’ın incelemelerine göre, Maydonoz Döner’in 554 resmi ortağından 399’u hakkında suç dosyası bulunuyor. Bunların 112’si darbe suçlarından sabıkalı olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, şirketin 372 gayriresmî ortağının bulunduğu ve bunlardan 233’ünün "silahlı terör örgütüne üye olma", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" gibi suçlardan soruşturma veya sabıka kaydı olduğu tespit edildi.

Para transferleri mercek altında

Şirketin, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen bazı vali yardımcıları ve kaymakamlarla finansal ilişkiler içinde olduğu belirlendi. Şubelerde garson ya da kasiyer olarak kayıtlı bazı kişilerin şirket yöneticilerine yüksek meblağlarda para transferleri yaptığı ve bu işlemlerin gayriresmî ortaklık oluşturmak amacıyla gerçekleştirildiği değerlendirildi.

Örgütle bağlantılı kişilere iş imkânı sağlandı

Raporda, şirketin belirli aralıklarla örgütsel toplantılar düzenlediği, toplanan paraların FETÖ’nün güncel yapılanmasına aktarıldığı ifade edildi. Ayrıca, örgüt bağlantılı kişilere iş imkânı sağlandığı ve franchising bedelleri üzerinden örgüte mali destek verildiği öne sürüldü.

Yurt dışına uzanan finansal ilişkiler

İncelemeler, yurt dışındaki şubelerin de benzer yapılarla bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Aranma kaydı bulunan örgüt üyelerinin aile bireyleri aracılığıyla şirketlere gayriresmî ortak olduğu ve bu ortaklıkların genellikle 16 bin dolar karşılığında yüzde 5 hisse şeklinde gerçekleştirildiği tespit edildi.

Soruşturma kapsamında, Antalya’daki şubelerin koordinasyonunu sağladığı belirlenen eski yüzbaşı Levent Doğan’ın, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı ve 7 yıl 6 ay hapis cezası aldığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl Antalya’da saklandığı hücre evinde yakalanan Doğan’ın, şirketin faaliyetlerini yönettiği belirlendi.

Yetkililer, soruşturmanın genişletildiğini ve yeni bağlantıların araştırıldığını duyurdu.

Kaynak : Sabah Gazetesi