GÜNDEM

Malezya'da çocuk istismarı krizi! İslami iş grubu sorguda

Malezya'da yardım evlerinde çocuk istismarı iddiaları sonrası İslami iş grubunun üst düzey yöneticileri sorguya çağrıldı.

Abone Ol

Malezya polisi, İslami iş grubu Global Ikhwan Services and Business (GISB) tarafından yönetildiği iddia edilen yardım evlerinde cinsel ve fiziksel istismara uğradığı belirlenen çocuklarla ilgili olarak, grubun üst düzey yöneticilerini sorgulamak üzere çağıracak. Polis, bu hafta düzenlediği baskınlarla 20 işyerinde 402 çocuk ve genci kurtardı.

Soruşturmanın Ayrıntıları ve Şirketin Yanıtı

GISB, bu yardım evlerini yönetmediğini ve mülklerdeki cinsel taciz iddialarını reddettiğini açıkladı. Ancak, şirkete yapılan yorum talepleri karşılıksız kaldı. Polis tarafından yapılan açıklamada, kurtarılan 172 çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlık taramalarından geçirildiği, çoğunda eski ve yeni yaralar, duygusal travma ve büyüme geriliği belirtileri tespit edildiği bildirildi.

Emniyet Genel Müdürü Razarudin Husain, kurtarılan çocuklardan bazılarının engelli veya hasta olduğunu ve 13'ünün tecavüze uğradığını söyledi. Ayrıca, baskınlarda gözaltına alınan 171 kişiden 159'unun soruşturma kapsamında gözaltında tutulduğunu belirtti; bazılarının çocuk olduğu tespit edilerek serbest bırakıldığını ekledi.

Yasaklanmış Tarikat Bağlantıları

GISB'nin, Malezya'da yasaklı bir İslami tarikat olan El-Arkam ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. 1994 yılında yasaklanan tarikat, artık faaliyette değil; ancak GISB, kendini Müslüman uygulamalarına dayalı bir İslami holding olarak tanımlıyor ve 20 ülkede çeşitli iş kollarında faaliyet gösteriyor.

Razarudin, GISB'nin yönetim kurulunun sorgulanacağını ve soruşturmanın dolandırıcılık ile kara para aklama iddialarını da kapsayabileceğini açıkladı. Şirketle bağlantılı diğer binalara da baskınlar düzenlenebileceğini ve daha fazla tutuklama yapılabileceğini belirtti. Toplumsal tepkilerin yoğun olduğu bu olay, çoğunluğu Müslüman olan Malezya'da büyük bir öfkeye yol açtı ve yetkililerin 2011'den bu yana alınan şikayetler karşısında neden daha önce harekete geçmediği sorgulanıyor.

Aileler ve Çocukların Durumu

Razarudin, kurtarılan çocukların çoğunun GISB'nin üçüncü veya dördüncü kuşak üyeleri olduğunu ve ebeveynlerinin şirkette çalışırken çocuklarını terk ettiklerini ifade etti. "Bazı çocuklar yıllarca ebeveynlerini görmedi" diyen Razarudin, Suudi Arabistan’da çalışan aileler tarafından altı yıl boyunca terk edilen çocuk örneklerine rastlandığını vurguladı. Çocukların ihmal edildiğini, istismar edildiğini ve mağduriyetlerinin sürdüğünü belirten yetkililer, potansiyel mağdurları ortaya çıkmaya çağırdı.

Olay, Malezya’da büyük yankı uyandırırken, yetkililer 392 çocuğu polis tesislerinde gözlem altına aldı; hasta veya özel ihtiyaçları olan çocuklar sosyal hizmetler ve sağlık bakanlığına transfer edildi.