PİYASALAR

Küresel ekonomik endişeler emtia piyasasını sarstı!

Emtia piyasası küresel ekonomik yavaşlama endişeleriyle sarsıldı! Altın, gümüş ve baz metallerde sert düşüşler yaşandı.

Abone Ol

Geçen hafta emtia piyasasında, küresel ekonomik aktivitenin beklenenden daha sert yavaşlayabileceği endişeleriyle sert düşüşler yaşandı. Dünyanın önde gelen ekonomilerinden gelen zayıf makroekonomik veriler, emtia fiyatlarını olumsuz etkileyerek geniş çaplı bir satış baskısı yarattı.

Altın ve Gümüşte Düşüş Devam Etti

Altın ons bazında yüzde 0,2, gümüş yüzde 3,2 değer kaybederken, platin ve paladyum sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 5,5 oranında düşüş gösterdi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını gevşeteceği beklentileri sürse de, atılacak adımların büyüklüğü konusundaki belirsizlik altın fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi. Euro Bölgesi’nde GSYH artışının yavaşlaması ise gümüş fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Baz Metallerde Sert Düşüşler Görüldü

Baz metallere bakıldığında, bakır yüzde 3,7, nikel yüzde 5,1, kurşun yüzde 3,9, çinko yüzde 6,6 ve alüminyum yüzde 4,3 oranında değer kaybetti. ABD, Çin ve Almanya'dan gelen zayıf ekonomik veriler, baz metallerde talep düşüşüne yönelik endişeleri artırarak fiyatlarda sert düşüşlere neden oldu. ABD’de ISM ve S&P Global imalat PMI verilerinin beklentilerin altında kalması, Çin ve Almanya'da imalat sektöründeki daralma da bu düşüşleri tetikleyen ana faktörler arasında yer aldı.

Brent Petrolde Resesyon Endişesi

Brent petrol fiyatları yüzde 7,2 gerilerken, Libya'da petrol üretiminin askıya alınmasına ilişkin kararın değişebileceği beklentileri fiyatları baskıladı. Resesyon endişeleri de Brent petrol fiyatlarında sert düşüşlere yol açtı. Öte yandan, ABD'deki doğal gaz depolama seviyelerinin azalması, doğal gaz fiyatlarını yüzde 7,1 oranında yükseltti.

Tarım Ürünlerinde Farklı Seyirler

Tarım grubunda ise tahıl fiyatlarında artış gözlemlendi. Buğday yüzde 2,8, mısır yüzde 1,3, soya fasulyesi yüzde 0,5 ve pirinç yüzde 1,9 oranında yükseldi. ABD’de buğday stoklarındaki düşüş ve küresel mısır ile pirinç üretim tahminlerinin azalması, bu ürünlerin fiyatlarında yükselişe neden oldu. Diğer yandan, şekerde yüzde 2,5, pamukta yüzde 0,8 ve kahvede yüzde 3,3 azalış yaşanırken, kakao fiyatları yüzde 6,6 düşüşle haftayı tamamladı. Nijerya'daki kakao ihracatının artışı ve küresel büyüme endişeleri, pamuk ve kahve fiyatlarında düşüşe yol açtı.