Türkiye'de sıkı para politikası, jeopolitik riskler ve sabit getirili yatırımlara artan ilgi, küçük yatırımcıların borsadan çıkmasına neden oluyor. 10 bin liraya kadar portföyü olan yatırımcılar, son 9 ayda Borsa İstanbul'dan uzaklaşırken, 10 milyon lira ve üzeri portföyü olan büyük yatırımcılar ise piyasada kalmaya devam ediyor. Mayıs ayından bu yana BIST 100 endeksindeki dalgalanmalar ve yabancı yatırımcıların beklenen girişinin gerçekleşmemesi borsaya olumsuz yansıyor.

Küçük yatırımcılar borsadan çekiliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, özellikle küçük yatırımcılar borsadan hızla çıkıyor. 10 bin lira ve altında portföyü olan yatırımcıların sayısı Eylül itibarıyla yüzde 14,51 azalarak 4 milyon 273 bin 137'den 3 milyon 653 bin 264'e geriledi. Bu gruptaki yatırımcıların portföy büyüklüğü ise son 9 ayda yüzde 19,02 oranında düşüş gösterdi. Bu durum, sabit getirili ve daha az riskli yatırımlara yönelmenin etkisiyle ilişkilendiriliyor.

Büyük yatırımcılar hisse senedinde kalmaya devam ediyor

Öte yandan, 10 milyon lira ve üzeri portföyü olan yatırımcılar ise hisse senedi piyasasında güçlü bir şekilde kalmayı sürdürüyor. Bu grubun portföy büyüklüğü son 9 ayda yüzde 37,65 artarak 4 trilyon 566 milyar 744 milyon liraya ulaştı. Ayrıca, bu gruptaki yatırımcı sayısı da yüzde 23,08 artarak 15 bin 371'den 18 bin 918'e çıktı. Büyük yatırımcılar, piyasadaki dalgalanmalara karşı direnç gösterirken, uzun vadeli yatırım stratejileri ile öne çıkıyor.

BIST 100 endeksi kritik seviyelere geriledi

Borsa İstanbul'da likidite eksikliği ve yabancı yatırımcı girişinin düşük kalması, endeksin 9 bin seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu. BIST 100 endeksi son kapanışında yüzde 3,62 kayıpla kritik seviyeyi görürken, sadece 6 hisse pozitif sonuç elde etti. Bankacılık endeksi ise gün içinde yüzde 6,58 düşüş yaşadı, bu da finans sektöründeki baskının sürdüğünü gösteriyor.

Editör: Halit Alptekin