GÜNDEM

Konut yatırımı yerine iş yeri yatırımı öne çıktı!

Konut yatırımı cazibesini yitirirken, ticari gayrimenkul talebi %30 arttı. Yatırımcılar, yüksek kira getirisi ve kısa amortisman süresi avantajlarıyla işyerlerine yöneliyor.

Abone Ol

Konut yatırımının eskisi kadar cazip olmamasıyla gayrimenkul yatırımcıları işyeri ve ofis satın almaya yöneliyor. Özellikle kira getirisi ve amortisman süresi avantajları, ticari gayrimenkullere talebi artırdı.

Yatırımcılar neden işyeri ve ofisi tercih ediyor?

Kiralardaki dalgalanmalar ve enflasyon karşısında konutun cazibesinin azalması, yatırımcıların yeni tercihler yapmasına neden oldu. Ticari gayrimenkullerin sağladığı daha yüksek kira getirisi ve daha kısa amortisman süreleri, bu alana olan ilgiyi artırıyor. Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, özellikle kurumsal şirketlere kiralanabilen ticari gayrimenkullere talep son dönemde %20-30 oranında artış gösterdi.

Ticari gayrimenkul amortisman süresi avantajı sağlıyor

Yatırımcılar, konut kiralamakta karşılaştıkları uzun amortisman sürelerinden dolayı işyeri ve depo yatırımlarına yöneliyor. Konut satın alarak yapılan bir yatırım, yüksek fiyatlar sebebiyle yaklaşık 200 ayda amorti edilirken; ticari gayrimenkuller ise daha kısa sürede, ortalama 160 ayda bu süreci tamamlıyor. Bu durumun nedeni, işyerlerinin kira sözleşmeleri sayesinde daha sık kiracı değiştirebilme olanağı sağlaması ve ticari faaliyetlerin devamlılık gerektirmesi olarak öne çıkıyor.

Ticari kiralarda yükseliş sürüyor

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, ticari kiraların konut kiralarına göre daha stabil ve yüksek olduğunu belirtiyor. Ticari gayrimenkullerde kira artış oranlarının yıllık en az %15 daha fazla olduğunu vurgulayan Öğüt, ticari mülklerde ortalama amortisman süresinin son bir yılda 18 yıldan 15 yıla düştüğünü söyledi. Bu sürelerdeki düşüşün, yatırımcılar için büyük bir avantaj yarattığı belirtiliyor. Ayrıca, ticari gayrimenkuller için sağlanan vergi avantajları da yatırımcıları cezbediyor.

Mağaza ve lojistik depolara talep arttı

Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Zuhal Balsarı, ticari gayrimenkul segmentinde mağaza ve lojistik depoların öne çıktığını belirtti. Balsarı, bu tür mülklerin daha kısa sürelerle boş kaldığını ve vergi indirimlerinden faydalanma imkânı sunduğunu ifade etti. Ayrıca, mağaza ve depolarda yıllık kira artışlarının %85 seviyelerine kadar yükseldiği gözlemleniyor.

Esnaf yüksek kiralardan şikâyetçi

Ticari gayrimenkullerin kira artışları yatırımcılar için bir fırsat olarak görülse de, esnaf ve büyük markalar bu durumdan memnun değil. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Av. Elvan Kakıcı Şimşek, yüksek kira artışlarının esnafı zor durumda bıraktığını belirtiyor. TÜİK verileriyle sınırlandırılan kira artışlarına rağmen, mülk sahiplerinin yüksek oranlarda zam yaptığı biliniyor. Ticari kiracıların konuttaki gibi kolay taşınamaması, bu durumu daha da zorlaştırıyor.

Konut satışlarında kredi etkisi

Gayrimenkul sektöründe konut kredilerine erişimin kısıtlanması, ipotekli satışları önemli ölçüde düşürmüştü. Ancak son dönemde kamu bankalarının konut kredileri kapısını yeniden aralaması, sektörde hareketlilik yarattı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Eylül 2024'te Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,3 artışla 140.919 adede çıktı. İpotekli satışlar ise %87,4 artışla 15.825 adede yükseldi.

Alternatif yatırım araçları cazibesini yitiriyor

Konutder Başkanı Ramadan Kumova, konut kredilerindeki artışın süreceğini öngördüklerini belirtti. Faiz oranlarının düşmesi, markalı projelerde yapılan kampanyalar ve alternatif yatırım araçlarındaki kayıplar, konut satışlarını destekleyen faktörler olarak dikkat çekiyor. Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik, yüksek kira bedellerinden şikâyet edenlerin de bu nedenle konut satın almaya yöneldiğini ifade etti.