Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Eskişehir’de iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik yaptığı sunumda, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. “Sene sonunda enflasyonun yüzde 21'e gerilemesini hedefliyoruz” diyen Karahan, sıkı para politikası uygulamalarının süreceğini belirtti.
Dezenflasyon süreci güçleniyor
Karahan, Haziran 2024'te başlayan dezenflasyon sürecinin talepte dengelenme, Türk lirasında değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyle güçlendiğini ifade etti. Enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun korunacağını vurguladı.
Cari açıkta tarihi düşüş
Mayıs 2023-Kasım 2024 döneminde cari açığın GSYH'ye oranı yüzde 5’ten yüzde 0,7’ye geriledi. Döviz arzındaki artış ve talepten gelen azalış, dış finansman ihtiyacını 48 milyar dolar düşürdü. Karahan, sermaye girişlerinin yeniden başladığını ve döviz kuruna dair bir hedef belirlenmediğini açıkladı.
Reel sektörle güçlü iletişim
TCMB’nin reel sektörle yakın temas halinde olduğunu belirten Karahan, firma görüşmelerinden elde edilen bilgilerin para politikası kararlarında kullanıldığını söyledi. Eskişehir ve çevresindeki görüşme sayısının 2024’te 500’e ulaşacağını kaydetti.
İhracat artıyor, ithalat azalıyor
Mayıs 2023-Aralık 2024 döneminde Türkiye'nin ihracatı 7,7 milyar dolar artarken ithalat 32 milyar dolar azaldı. Karahan, Avrupa'daki pazar payının genişlediğini ve sanayi üretiminde yataya yakın bir seyrin sürdüğünü dile getirdi.
Kur korumalı mevduatta azalma
Ağustos 2023-Ocak 2025 döneminde Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesinin 111 milyar dolar azaldığını açıklayan Karahan, TL mevduatının payının %31,6’dan %59,3’e çıktığını belirtti. “Kaynak girişi artarken, faiz maliyeti azalmaktadır” dedi.
Sanayiye destek sürüyor
Sanayi üretiminde istikrarın devam ettiğini belirten Karahan, reeskont kredilerinin başta KOBİ'ler olmak üzere geniş bir kesime yayıldığını söyledi.