İnsan hakları avukatları, İsrail'in savunma tedarikçilerine teslim edilmek üzere 150 ton patlayıcı taşıyan MV Katherine adlı Alman gemisinin durdurulması için Berlin’de yasal başvuruda bulundu. Avrupa Hukuki Destek Merkezi (EJDM), sevkiyatın Gazze’deki çatışmalarda savaş suçlarına zemin hazırlayabileceği iddiasıyla Gazze’den üç Filistinli adına dava açıldığını duyurdu. Dilekçede, İsrail'in en büyük savunma şirketlerinden Elbit Systems’e bağlı İsrail Savunma Sanayii'ne gönderilmek üzere gemide RDX tipi yüksek etkili patlayıcı taşındığı ileri sürüldü.

Almanya’dan uluslararası düzenlemeler vurgusu

MV Katherine gemisinin sahibi Alman Lupica Marine, geminin "hiçbir İsrail limanına uğramayacağını" ve Karadağ’a doğru yola çıktığını ifade ederek, sevkiyatın tüm uluslararası ve Avrupa Birliği düzenlemelerine uygun yapıldığını savundu. Şirket, yükün içeriği hakkında detay vermekten kaçınırken, gerekli tüm izinlerin alındığını belirtti.

Mısır limanında sevkiyat

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu ve gemi izleme sitesi Marine Traffic, MV Katherine’in Pazartesi günü İskenderiye Limanı’na yanaştığını ve burada askeri teçhizat boşalttığını açıkladı. İskenderiye Limanı internet sitesine göre, geminin 5 Kasım’da limandan ayrılması planlanıyor. Mısır Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Filistinli avukatlardan iddialar

Avrupa Hukuki Destek Merkezi avukatı Ahmed Abed, MV Katherine’in İsrail limanlarına gitmediğini doğrularken, sevkiyatın İsrail’e değil Elbit Systems’e teslim edileceğini belirtti. Abed, sevkiyatın Elbit Systems gibi İsrail savunma endüstrisi için ciddi riskler taşıdığı iddiasında bulundu.

Gemi limanlarda engellemelerle karşılaştı

Avrupa Hukuki Destek Merkezi’ne göre, MV Katherine gemisi Angola, Slovenya, Karadağ ve Malta gibi limanlara giriş yaparken bazı engellerle karşılaştı. Portekiz yetkililerinin, gemiye Portekiz bayrağı yerine Alman bayrağı çekmesini talep ettiği bildirildi. Ayrıca, Ağustos ayında Uluslararası Af Örgütü, Namibya yetkililerinin geminin limana girişini engellediğini açıklamıştı.

Alman Ekonomi Bakanlığı ise konuyla ilgili davacılardan mektuplar aldığını doğrulasa da patlayıcıların Alman topraklarından çıkmadığını ve bu nedenle ihracat lisansı gerektirmediğini bildirdi. Bakanlık, patlayıcı sevkiyatının Almanya'dan ihracat olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek yorum yapmaktan kaçındı.

Editör: Halit Alptekin