GÜNDEM

Işıklar Enerji’de mal kaçırma ve örtülü sermaye iddiaları

Yatırımcılardan Işıklar Enerji yönetimine ağır suçlama: Görev süresi dolan yöneticilerin, SPK denetimine rağmen usulsüz mal kaçırma ve örtülü sermaye aktarımı yaptıkları iddia edilerek savcılığa başvuruldu.

Abone Ol

İstanbul Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş.'nin (Işıklar AŞ) kayyumla yönetilmesine rağmen, şirket yönetim kurulu üyelerinin şirket malvarlığını şahsi çıkarları doğrultusunda kullandıkları iddiasıyla "nitelikli güveni kötüye kullanma" suçlamasıyla soruşturma açılması istendi. Azınlık hissedarları, haklarının ihlal edildiğini ve şirketin maddi kaynaklarının kişisel menfaatlere yöneltildiğini ileri sürdü.

Işıklar Enerji’de usulsüzlük ve suç duyurusu iddiaları

Kayyum atanan Işıklar Enerji’de, görev süresi biten yönetim kurulunun SPK’nın denetimine rağmen usulsüz mal kaçırdığı iddiasıyla yatırımcılardan suç duyurusu geldi. Azınlık hissesine rağmen yönetimi elinde bulunduran Rıza Kutlu Işık’ın, örtülü sermaye aktarımları ve şirket varlıklarının şahsi çıkarları için kullanılması gibi iddialar gündemde. Yatırımcılar, Işık’ın aile bireylerini de riske sokan işlemler yaptığını öne sürerek savcılığa başvurdu. SPK’nın bu ciddi iddialar karşısında nasıl bir adım atacağı merak konusu.

Rıza Kutlu Işık yönetimi elinde tutuyor

Şirket yönetiminde etkin olduğu iddia edilen Rıza Kutlu Işık’ın, azınlık hisselerine sahip olmasına rağmen Işıklar AŞ’de yönetime hakim konumda olduğu belirtildi. Hissedarlar, bu durumun şirket içindeki denetim ve yönetim dengesini bozarak yönetimin sağlıklı bir yapıda ilerlemesini engellediğini ifade etti. Işık'ın, azınlık hissedar olarak elinde bulundurduğu paylarla dahi yönetim üzerinde geniş bir yetki kullanıyor olması, yatırımcıların tepki gösterdiği bir diğer nokta olarak öne çıkıyor.

Görev süresi biten yönetim kurulunun panik hali

Mayıs 2024'te görev süresi dolmuş olmasına rağmen, yönetim kurulunun görevde kalmaya devam ettiği ve buna bağlı olarak şirketteki bazı usulsüz işlemlerin sürdüğü iddia edildi. Yönetim kurulu üyelerinin yetkileri olmamasına rağmen, şirket malvarlığını sermaye transferleriyle azaltıcı yönde işlem yapmaları ve bu işlemlerin SPK’nın gözetiminde olmadan gerçekleştirilmesi, yatırımcıları harekete geçirdi. Şirket içinde büyük sermaye hareketlerinin devam ettiği ve malvarlıklarının yönetim kurulu tarafından farklı şirketlere kaydırıldığı öne sürüldü.

Şirket varlıklarının Işıklar Holding A.Ş.’ye aktarılması iddiası

Suç duyurusunda, Işıklar AŞ yöneticilerinin, şirketin stratejik varlıklarını şahsi çıkarlarına hizmet eden iştiraklere devrettikleri belirtildi. Özellikle 3-4 Ekim tarihli Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) bildirimleri dikkate alındığında, Işıklar Ambalaj Pazarlama A.Ş.’nin sermaye artırımına yalnızca Işıklar Holding A.Ş.'nin katıldığı ve bu durumun Işıklar AŞ'nin iştirak payını %93,78'den %64,31'e düşürdüğü ortaya konuldu. Bu tür işlemlerin, şirket varlıklarını azınlık hissedarlarının bilgisi dışında azalttığı ve şirket çıkarlarına zarar verdiği ifade edildi.

"Çemaş hisseleri değerinin altında satıldı" iddiası

Dilekçede ayrıca, Işıklar AŞ’nin, Çemaş Döküm Sanayi A.Ş.’deki %10,76 oranındaki hissesini, piyasa değerinin altında bir fiyat olan 3,37 TL’den Rıza Kutlu Işık’ın kontrolündeki Işıklar Holding A.Ş.'ye sattığı iddiası yer aldı. 21.860.000 adet Çemaş hissesinin toplam 73.668.200 TL bedelle devredildiği bu işlemin, şirket malvarlığını değerinden düşük fiyatlarla devrederek Işıklar AŞ'yi maddi zarara uğrattığı ve azınlık hissedarlarının haklarını hiçe saydığı belirtildi.

TCK 155 kapsamında kamu davası ve SPK denetimi talebi

Başvuruda, azınlık hissedarları adına hareket eden avukatlar, yönetim kurulunun şirket çıkarlarını hiçe sayarak şahsi kazanç amacıyla harekete geçtiklerini belirterek, "nitelikli güveni kötüye kullanma" kapsamında Türk Ceza Kanunu’nun 155. maddesi doğrultusunda kamu davası açılmasını ve SPK’nın da bu iddiaları incelemesini talep etti.