ABD’li çip üreticisi Intel, 25 yıl sonra Dow Jones Endüstri Ortalaması endeksinden çıkarılarak yerini yapay zeka çip pazarında hızla yükselen Nvidia’ya bıraktı. Bu değişiklik, yarı iletken sektöründeki büyük dönüşümün bir göstergesi olarak yorumlanıyor. S&P Dow Jones Endeksleri'nin açıklamasına göre, Nvidia'nın yanı sıra boya üreticisi Sherwin-Williams da endekse dahil edilecek.

Bir dönem çip pazarının lideri olarak bilinen Intel, son yıllarda rakip TSMC’ye karşı üretim üstünlüğünü kaybetti. Özellikle yapay zeka alanındaki ilerlemeyi kaçıran Intel, OpenAI’ye yatırım yapmama kararı gibi stratejik hataların ardından Nvidia’nın hızla yükselmesiyle gölgede kaldı. Intel’in hisseleri bu yıl yüzde 54 düşerken, Nvidia hisseleri aynı dönemde iki kattan fazla değer kazandı.

Intel'in düşüşü, Nvidia'nın yükselişi

Nvidia, çipleri sayesinde üretken yapay zeka uygulamalarında büyük bir pazar payı elde ederken, Intel’in teknolojik olarak geride kalması, özellikle veri merkezleri ve yapay zeka uygulamalarında pazar kaybına neden oldu. Nvidia'nın Haziran ayında gerçekleştirdiği 10'a 1 hisse bölünmesi ise şirketin endekse eklenmesinin önünü açtı.

Intel, CEO Pat Gelsinger’ın 2021'de göreve gelmesiyle yeniden toparlanma sinyalleri vermeye çalışsa da şirketin geliri 2023’te 54 milyar dolara kadar düştü ve analistler, bu yıl Intel’in 1986'dan bu yana ilk yıllık net zararını açıklayabileceğini öngörüyor. Şirketin piyasa değeri 100 milyar doların altına gerilerken, Nvidia 3,32 trilyon dolarlık piyasa değeri ile küresel çapta ikinci sırada yer alıyor.

Endeksten çıkarılmanın etkileri

Intel’in Dow Jones endeksinden çıkarılması, şirketin borsa yatırım fonları (ETF) tarafından da tercih edilmemesi anlamına geliyor. Bu durum, Intel hisseleri üzerinde baskı yaratabilir. Hargreaves Lansdown’ın piyasalar başkanı Susannah Streeter, Intel'in Dow Jones’daki statüsünü kaybetmesinin "şirket için bir itibar kaybı" olduğunu belirtti. Bu değişimle birlikte, endeksi takip eden fonların Nvidia'ya olan ilgisinin de artması bekleniyor.

Editör: Halit Alptekin