ABD’nin New York kentinde yapay zekayla çalışan insansı robot Ai-Da'nın ürettiği Alan Turing portresi, açık artırmada 1,08 milyon dolara alıcı buldu. Yapay zekanın sanatta yaratıcılık sınırlarını zorladığı bu eserin satış fiyatı, başlangıç tekliflerinin çok üzerine çıkarak dikkat çekti. Ai-Da’nın yaratıcılığıyla üretilen portre, bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen İngiliz matematikçi ve kriptolog Alan Turing’i onurlandırıyor.
Ai-Da’nın kamera gözleriyle üretilen sanat
Portre, Ai-Da’nın stüdyo ekibiyle yaptığı konuşmalardan ilham alarak “yapay zekanın iyiliği” teması etrafında geliştirdiği fikirlerle oluşturuldu. Ai-Da, hangi stil, renk ve tonların kullanılacağı yönlendirilerek, gözlerine entegre kameralarla Turing’in bir resmine bakarak portreyi çizdi. Böylece, yapay zeka aracılığıyla elde edilen yaratıcılık sürecinin bir örneği sunuldu.
Yapay zeka sanatında ‘katalizör’ etkisi
Ai-Da’yı geliştiren Oxford ve Birmingham üniversitelerinden uzmanlarla çalışan Aidan Meller, bu eserin amacının yapay zeka hakkında diyalogları başlatmak olduğunu belirtti. Meller, tarih boyunca büyük sanatçıların toplumsal değişimleri yansıtarak sorgulamalar getirdiğine değinerek, Ai-Da’nın eserlerinin de teknolojinin insanlık üzerindeki etkisini tartışmaya açtığını ifade etti. Meller, özellikle yapay zekanın gücü ve bu gücün gelecekte nasıl kullanılacağı üzerine küresel bir sorgulama yaratmayı amaçladıklarını belirtti.
Turing’in portresi, robot teknolojisinin geleceğe dair barındırdığı karmaşık sorulara sanatsal bir yorum getirerek, yapay zekanın sanattaki etkisinin sınırlarını da tartışmaya açtı.