Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), blog platformu "Merkezin Güncesi"nde yayımladığı bir yazıda, iklim değişikliğinin gıda fiyatları üzerindeki etkisini ele aldı. İklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıklar ve kuraklık, meyve ve sebze üretiminde düşüşe, dolayısıyla fiyatlarda artışa neden oluyor.

İklim değişikliği ve enflasyon ilişkisi

Yazı, TCMB Kıdemli Ekonomisti Aslıhan Atabek Demirhan ve Yardımcı Ekonomist S.Simin Bayraktar tarafından kaleme alındı. "İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu" başlıklı yazıda, aşırı hava olaylarının kısa vadeli arz şoklarına yol açarak, başta gıda grubu olmak üzere fiyat istikrarı açısından risk oluşturduğu belirtildi. Özellikle Türkiye gibi Akdeniz kuşağında yer alan ülkelerde, iklim değişikliği gıda fiyatları üzerinde önemli bir enflasyonist baskı yaratıyor.

Üretim maliyetlerinde artış

Yazıda, son yıllarda sıcaklıkların artması ve yağışların azalmasıyla, taze meyve ve sebze fiyatlarının yükseldiği vurgulandı. Özellikle Mersin, Adana, Antalya, Hatay ve Muğla gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde yaşanan kuraklıkların, üretimi olumsuz etkilediği belirtiliyor. Artan sulama ihtiyacı ve buna bağlı olarak enerji tüketiminin artması, üretim maliyetlerini yükselterek fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor.

Editör: Merve Öney