GÜNDEM

İklim değişikliği Batı Afrika'da selleri artırdı!

Bilim insanları, Batı ve Orta Afrika’da ölümcül sellere yol açan yağışların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle yüzde 20'ye kadar arttığını açıkladı.

Abone Ol

Uluslararası bilim insanlarının açıklamasına göre, son aylarda Kamerun, Çad, Nijer, Nijerya ve Sudan’da yıkıcı sellere yol açan aşırı yağışlar, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşti. Bu durum, küresel ısınmanın mevsimsel yağışları önemli ölçüde artırmasıyla ilişkilendiriliyor.

Küresel ısınma yağışları yüzde 5-20 artırdı

Dünya Hava Durumu Atıf (WWA) grubu tarafından yapılan çalışmaya göre, küresel ısınma, bu yıl özellikle Nijer ve Çad Gölü havzalarında mevsimsel yağışları yüzde 5 ila 20 oranında yoğunlaştırdı. Bu artışın, yağışların ölümcül sellere dönüşmesinde kritik rol oynadığı belirtiliyor. Ayrıca, sıcaklık artışının bu hızda devam etmesi durumunda, her yıl bu kadar yoğun yağışların yaşanabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü’nden araştırmacı Izidine Pinto, yoğun yaz yağışlarının artık Sudan, Nijerya, Nijer, Kamerun ve Çad gibi ülkelerde "yeni normal" haline geldiğini vurguladı.

1.500 kişi öldü, 1 milyon kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Batı ve Orta Afrika’da bu yıl meydana gelen sellerin yaklaşık 1.500 kişinin ölümüne yol açtığını ve 1 milyondan fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Özellikle Nijerya ve Sudan'da yağışlar barajları aşarak büyük tahribat yarattı.

İklim değişikliği ve gelecekteki riskler

WWA raporu, küresel sıcaklıkların 2 santigrat dereceye (3,6 Fahrenheit) ulaşması durumunda, 2050'lere kadar neredeyse her yıl benzer şiddette yağışların yaşanabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, erken uyarı sistemlerine ve barajların iyileştirilmesine daha fazla yatırım yapılması gerektiği vurgulandı.

Imperial College Londra'dan araştırmacı Joyce Kimutai ise Afrika’nın küresel karbon emisyonlarına çok az katkı yapmasına rağmen, aşırı hava olaylarından en çok etkilenen bölge olduğunun altını çizdi. Kimutai, kasım ayında yapılacak COP29 iklim görüşmelerinde zengin ülkelerin finansal destek sağlaması gerektiğini belirtti.