ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kanada ve Meksika’ya %25 oranında gümrük vergisi getirme ihtimalini dile getirmesi ve politikalarının “ölçülü” uygulanacağı beklentisi, doların geceki kayıplarının bir kısmını geri kazanmasını sağladı.

Dolar ve diğer para birimleri üzerindeki etkiler

Trump’ın ilk günündeki açıklamaları sonrası dolar, Meksika pesosu karşısında %0,9 değer kazanarak 1 dolar için 18,90 peso seviyelerine yükseldi. Kanada doları ise %0,6 düşerek 1,4397 seviyesine geriledi. Dolar endeksi, gece %1,2 oranındaki düşüşün ardından %0,2 artışla 108,210 seviyesine çıktı.

Euro da dolar karşısında değer kaybederek 1,0434 seviyesinden 1,0389’a geriledi. Avrupa Birliği’nin ABD ile olan ticaret fazlası, Trump’ın tarifelerinin hedefinde olması nedeniyle dikkat çekiyor.

Ticaret politikaları piyasalarda oynaklık yarattı

Trump, Kanada ve Meksika dışında Çin’e yönelik %60 oranında gümrük vergisi uygulayabileceği mesajını yineledi ancak bu konuda net bir takvim açıklamadı. Tokyo'daki Mizuho Menkul Kıymetler Stratejisti Shoki Omori, “Trump’ın %25 gümrük vergisi başlangıç için oldukça yüksek bir oran. Piyasa, Çin’den başlayarak daha kademeli bir uygulama bekliyordu” dedi.

Japon yeni ve Çin yuanı nasıl etkilendi?

Dolar, Japon yeni karşısında değer kaybederek %0,5 düşüşle 154,78 seviyesine geriledi. Japonya Merkez Bankası’nın yaklaşan politika toplantısında faiz oranlarını artırma ihtimali, yenin güçlenmesini sağladı.
Trump’ın Çin’e yönelik belirsiz mesajlarına rağmen, dolar yuan karşısında %0,2 değer kazanarak 7,2847 seviyesine ulaştı. Ancak Çin’in yuan için daha güçlü bir sabit kur belirlemesi, para biriminin hızlı düşmesini engelledi.

Ticaret ve politika vurgusu

Trump, ticaret dengesizliğini gidermek için Avrupa’dan daha fazla ABD petrolü ve gazı satın almasını beklediğini ifade etti. Ayrıca, federal kurumlara ticaret açıklarını araştırma talimatı verdi. Saxo’nun baş yatırım stratejisti Charu Chanana, “Trump’ın ilk günündeki dinamik ortam, piyasaların yüksek volatiliteye hazırlıklı olması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Editör: Halit Alptekin