Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın üreticileri zor durumda bıraktığını belirterek, gübre ve yem fiyatlarında yaşanan son zamları değerlendirdi.

Çiftçilerin maliyeti yükseliyor

Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında, çiftçilerin üretim sürecinde karşılaştıkları maliyet artışlarına dikkat çekti. Gübre fiyatlarının son bir ayda yüzde 10 oranında arttığını belirten Bayraktar, özellikle kışlık hububat ekimi yapan çiftçilerin üst gübreleme sürecine girdiğini ifade etti.

Çiftçilerin en çok kullandığı ÜRE ve amonyum nitrat gübresinde yüzde 10’luk artış yaşanırken, DAP gübresinin fiyatı bir önceki aya göre yüzde 3,8, 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı ise yüzde 5,2 oranında yükseldi.

Yem ve diğer girdilerde de artış var

Hayvancılık sektöründe de maliyetlerin arttığını vurgulayan Bayraktar, besi yemi fiyatlarının son bir ayda yüzde 3,5, süt yemi fiyatlarının ise yüzde 3,2 oranında yükseldiğini belirtti.

Diğer tarımsal girdilerde de ciddi fiyat artışları yaşandı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 30,4, tarım ilacı fiyatları yüzde 34,3, tohum fiyatları yüzde 40, sulama ücretleri ise yüzde 100’leri bulan oranlarda zamlandı.

"Gıda fiyatlarını doğrudan etkiliyor"

Bayraktar, tarımsal girdi fiyatlarındaki bu dalgalanmaların çiftçileri zor durumda bıraktığını ve doğrudan gıda fiyatlarına da yansıdığını belirtti. Üreticinin maliyet yükünün artmasının tüketicileri de olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, ilgili kurumların fiyat hareketlerini yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.

“Ülkemizin gıda güvencesi için tarımsal girdi piyasalarındaki fiyatlar sıkı bir şekilde denetlenmelidir. Alım fiyatları belirlenirken üreticilerimizin maliyetleri göz önünde bulundurulmalı ve mağduriyetler önlenmelidir” dedi.