ABD'de seçilmiş başkan Donald Trump’ın Ocak ayında göreve başlamasıyla dünya ekonomileri ve küresel politika yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor. G20’nin büyük ekonomilerinin liderleri, Brezilya’nın başkenti Brasilia’da bu yeni küresel dinamikleri ele almak üzere bir araya geliyor. Zirvede ABD'nin ticaret, iklim değişikliği ve uluslararası güvenlik politikalarındaki keskin değişikliklerin ve Trump’ın gündeme taşıdığı gümrük vergileri gibi konuların yankı bulması bekleniyor.
Biden dönemi sona ererken, ABD-Çin gerginliği yükseliyor
Beyaz Saray’da görev süresi sona eren Joe Biden, zirveye katılmazken Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Gazze ve Ukrayna’daki jeopolitik gerginliklerin arasında G20’nin öne çıkan liderlerinden biri olacak. Çin’in Ukrayna konusunda Rusya’ya olan desteği ve ABD ile artan ekonomik rekabeti, zirvede tartışmalı konular arasında yer alıyor.
Çin ve ABD arasında ticaret savaşı endişesi
Donald Trump, Çin ve diğer ülkelerden yapılan ithalata yeni gümrük vergileri getirmeyi planlıyor. Bu hamlenin, ABD-Çin ticaret savaşını daha da tırmandırma riski taşıdığı ifade ediliyor. Trump’ın vergilendirme politikası, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın G20 gündemine eklediği aşırı zenginlerin vergilendirilmesi önerisine karşı zıt bir duruş sergiliyor.
Lula’nın vergi önerisi ve Trump’ın yeni müttefikleri
Trump’ın Latin Amerika’daki yeni müttefiki Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, aşırı zenginlerin vergilendirilmesine karşı net bir duruş sergiledi ve zirvede ortak bildiride bu konunun yer almasına karşı çıktı. Brezilya Maliye Bakanlığı’ndan bir kaynak, “Trump yönetiminin çok taraflılık yerine tek taraflılığa eğilim göstereceğini ve bu konulara ilgi duymayacağını” belirtti.
Çin’in Kuşak ve Yol girişimi ve Brezilya işbirliği
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in G20 sonrası Brasilia’da gerçekleştireceği resmi ziyaret, iki ülke arasındaki olası işbirlikleri için önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Çin, Brezilya’nın Kuşak ve Yol girişimine katılmasını isterken, Brezilya şu ana kadar bu projeye dahil olmaktan kaçındı. Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu durumun ilişkilerde kırılmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ortak bildiride uzlaşma zorluğu
Zirvede diplomatik görüşmeler, özellikle Ukrayna savaşına yönelik ortak bir bildiri üzerinde zorlukla ilerliyor. Pazar günü Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği büyük hava saldırısı, Avrupa ülkelerinin daha güçlü bir dil talep etmesine yol açtı. ABD ise bu saldırıya Ukrayna’nın ABD yapımı silahları Rusya’nın içlerine yönelik operasyonlarda kullanmasına izin vererek yanıt verdi.
G20 zirvesi, Trump’ın dış politikada çizdiği yeni rotanın ve Çin-ABD ticaret savaşının gölgesinde gerçekleşirken, küresel düzenin değişim sinyalleri verdiği bir döneme işaret ediyor.