Fransız otomobil parçaları tedarikçisi Forvia, Çinli elektrikli araç devi BYD ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Türkiye'de yeni bir tedarik fabrikası açacağını duyurdu. Bu girişim, Forvia'nın Avrupa'daki ikinci üretim tesisi olacak. Şirket, bu hamle ile Avrupa genelinde otomotiv talebini desteklemeyi hedefliyor.
Forvia'nın stratejisi ve BYD ile iş birliği
Gelir bakımından dünyanın yedinci büyük otomotiv parçaları tedarikçisi olan Forvia, toplam gelirinin dörtte birini Çin'deki satışlardan elde ediyor. Çinli üreticilerle yeni anlaşmalar yapan şirket, Türkiye'de açılacak tedarik fabrikasıyla Avrupa pazarındaki yerli üreticilerin zayıflayan talebini telafi etmeyi amaçlıyor.
Bernstein analisti Stephen Reitman, Forvia'nın Çin dışında BYD ile iş yapabilmesinin, Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa'daki faaliyetlerini genişletmek için uluslararası tedarikçilere yönelik olumsuz algıları hafifleteceğini belirtti. Forvia'nın finans şefi Olivier Durand ise, Çinli üreticilerle genişleyen iş birliklerinden memnun olduklarını ifade etti.
Forvia, daha önce BYD'nin Macaristan'da açacağı Avrupa'daki ilk fabrikası için de anlaşma yapmıştı.
BYD'nin Manisa'daki yatırımı
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Manisa'da yeni bir üretim tesisi kuracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde temmuz ayında imzalanan anlaşma ile BYD'nin yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik bir AR-GE merkezi kurması planlanıyor. Tesiste 2026 yılı sonunda üretime başlanması ve 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması hedefleniyor.
Türkiye'de yeni iş pozisyonları
BYD, bu yatırım kapsamında İstanbul ve Manisa'da çeşitli pozisyonlar için iş ilanları yayınladı. Manisa'da "işe alım uzmanı, İK yöneticisi, kıdemli danışman, iş sağlığı ve güvenliği mühendisi, bordro uzmanı" gibi alanlarda işe alımlar yapılırken, İstanbul'da ise "yedek parça stok kontrol ve bayi destek uzmanı, mali kontrol ve raporlama uzmanı, satış sonrası değer zinciri sorumlusu, satış muhasebe uzmanı ve Çince konuşan kıdemli İK uzmanı/İK yöneticisi" gibi pozisyonlar için ilanlar açıldı.
Otomotiv sektörüne yeni yatırımlar yolda
BYD'nin Türkiye'ye yönelik bu büyük yatırımı, Türk otomotiv sanayisinde yeni bir dönemin kapılarını aralarken, diğer markalar için de referans teşkil ediyor. Türkiye'yi Avrupa'ya açılan bir kapı olarak gören Çinli üreticiler, yatırım planlarını hızlandırmış durumda.
Özellikle Chery'nin Türkiye'de yatırım yapmak için fizibilite çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Bunun yanı sıra Skywell, MG ve DFSK gibi diğer Çinli markalar da Türkiye'ye yönelik yatırımlar konusunda aktif çalışmalar yürütüyor.
Ayrıca, Çin'in önde gelen lityum pil üreticilerinden Ganfeng Lithium, Türkiye'de 500 milyon dolarlık bir yatırım yapmak üzere Yiğit Akü ile iş birliği anlaşması imzaladı.