Merkez Bankası, son dönemde devreye aldığı araçlarla net fonlamayı pozitife döndürmeyi başardı ve TLREF faizi de yüzde 52,34'e yükseldi. Ancak, standart TL mevduat faizleri bu artışa ayak uyduramadı ve yüzde 45 seviyelerinde takılı kaldı. Özellikle 3 aya kadar vadeli 50 bin liraya kadar olan mevduatlara verilen faiz oranları son iki aydır bu seviyede seyrediyor.
TL Mevduat Faizleri Neden Artmıyor?
Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında TL'nin reel değerini korumaya çalışıyor ve bu nedenle faiz oranlarını yüksek tutuyor. Ancak, bankaların sunduğu standart TL mevduat faizleri bu politikalara yeterince tepki vermedi. Bazı bankalarda yüzde 52 oranı görülse de, genel olarak faiz oranları yüzde 45-46 aralığında sabit kaldı.
Mevduat Hacmi ve Faiz Oranları
Merkez Bankası'nın verilerine göre, 2 Ağustos haftasında 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yüzde 59,07 seviyesine düştü. Bu oran, Nisan ayında yüzde 68,88 ile en yüksek seviyesini görmüştü. Ancak, bankaların 50 bin liralık tasarrufa verdiği faiz oranları bu seviyelere ulaşamadı. Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verileri, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payının temmuz sonunda yüzde 52,35’e kadar yükseldiğini, ancak 2 Ağustos haftasında yüzde 51,98'e gerilediğini ortaya koyuyor.
Döviz Kurları ve Piyasa Tepkileri
Geçen hafta küresel piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalar, döviz kurlarında yukarı yönlü hareketlere neden oldu. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, Merkez Bankası, döviz kurundaki oynaklığı azaltmak için piyasaya 6.6 milyar dolar döviz arz etti. Bu süreçte, carry trade yoluyla 25.1 milyar dolar giriş sağlandı, ancak son iki aydaki girişler 10 milyar dolar civarına yavaşladı.