GÜNDEM

Euro bölgesinde beklenmedik daralma!

A1 Capital’in günlük bülteni, Euro bölgesinde beklenmedik ekonomik daralma ve Çin’in kapsamlı teşvik önlemlerine dair önemli öngörüler paylaşıyor.

Abone Ol

A1 Capital’in günlük bülteninde paylaşılan verilere göre, Euro bölgesinde iş faaliyetleri Ağustos ayında keskin bir daralma yaşadı. S&P Global tarafından derlenen HCOB’nin ön bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) bu ay 48,9’a gerileyerek, Şubat ayından bu yana ilk kez 50’nin altına düştü. Bu düşüş, hizmet sektöründeki durgunluk ve imalat sektöründeki gerilemenin hızlanmasıyla birlikte ekonomik büyüme endişelerini artırıyor.

Almanya ve Fransa Ekonomisinde Gerileme Derinleşiyor

A1 Capital, Almanya ekonomisinin ikinci çeyrekte %0,1 daralması ve üçüncü çeyrekte de bu düşüşün devam etmesiyle teknik durgunluğa girdiğini belirtiyor. Fransa’da ise Olimpiyatlar’ın ardından ekonomik daralma yeniden başladı. Bu gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasında daha fazla gevşetme yapma beklentilerini güçlendiriyor.

ECB’nin Gelecek Adımları ve Euro’nun Değer Kaybı

Euro’nun %0,6 düşüşle 1,1096 dolara gerilemesi, ECB’nin faiz oranlarını düşürme ihtimalini artırdı. A1 Capital, ECB’nin 12 Eylül’de faiz oranlarını yeniden düşürdüğünü ve enflasyonun yavaşlaması ile ekonomik büyümenin zayıflamasıyla borçlanma maliyetlerinin azalacağını öngörüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın baş ekonomisti Lane’in açıklamaları da bu beklentileri destekliyor.

Çin’den Kapsamlı Teşvik Paketleri

A1 Capital’e göre, Çin Merkez Bankası’nın güçlü deflasyonist baskılarla mücadele etmek için kapsamlı parasal teşvik ve emlak piyasası destek önlemleri açıkladı. Bu adımlar, Çin hisse senetleri ve tahvillerinde yükselişe neden olurken, Asya borsaları da en yüksek seviyelerine ulaştı. Başkan Pan Gongsheng’in borçlanma maliyetlerini düşürme ve likidite enjeksiyonu planları, ekonomik toparlanmayı destekliyor.

Piyasa Tepkileri ve Gelecek Beklentileri

Çin’in yeni teşvik önlemleri, piyasalarda olumlu bir etki yarattı. A1 Capital, rezerv gerekliliği oranlarının (RRR) azaltılmasının kredi talebini artıracağını ve emlak piyasasında önemli iyileşmelere yol açacağını öngörüyor. Ayrıca, faiz oranlarındaki indirimlerin ekonomik büyümeyi destekleyeceği ve Asya borsalarını güçlendireceği belirtiliyor.