GÜNDEM

Ekonomi yumuşak iniş için belirsizlikle karşı karşıya!

Pardus Portföy haftalık bülteninde yer alan verilere göre, ekonomide yumuşak inişi zorlaştıran enflasyon ve PMI verileri dikkat çekildi.

Abone Ol

Geçtiğimiz haftanın ekonomik verileri, ekonomide yumuşak inişi zora sokabilecek sinyaller verdi. Pardus Portföy’ün haftalık değerlendirmesine göre, Türkiye İmalat PMI verisi 10. ay üst üste düşüş kaydederek Eylül ayında 44,3 seviyesine geriledi. Bu verinin yanı sıra açıklanan enflasyon oranları da beklentileri aşarak aylık %2,97 ve yıllık %49,38 artış gösterdi. Eğitim sektöründe %14,21 oranında gerçekleşen artış dikkat çekerken, haberleşme tarafında %0,88’lik düşüş yaşandı. Pardus Portföy, bu verilerin yumuşak iniş sürecini geciktirebileceğini ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) beklenen faiz indirimlerinin ertelenebileceğini belirtti.

Borsa İstanbul’da Sert Kayıplar

Borsa İstanbul (BIST), geçtiğimiz haftayı yoğun kayıplarla kapattı ve BIST-100 endeksi 9000 puanın altını test etti. Pardus Portföy, bu sert düşüşe rağmen küresel merkez bankalarının faiz indirimlerine gitmesi halinde hisse senedi piyasalarında orta vadede toparlanma görülebileceğini belirtti. Bu olumlu beklentiyi koruyan Pardus Portföy, TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamaları ise dikkatle izliyor. Karahan’ın, enflasyon beklentilerinin üstünde bir sonucun alındığını belirtmesi, faiz indirimlerinin beklenen takvimin gerisinde kalabileceği yönünde yorumlanıyor.

Yabancı Yatırımcı Hareketliliği Sürüyor

Pardus Portföy’ün haftalık verilerine göre, yabancı yatırımcılar 27 Eylül ile biten haftada Türkiye hisse senedi piyasasında 206 milyon dolarlık alım yaparken tahvil tarafında ise 444 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Bu yılın başından bu yana yabancı yatırımcılar hisse senedi satışlarında 2,176 milyar dolar, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) alımlarında ise 14,440 milyar dolar seviyesine ulaştı. Net portföy hareketi, bu verilere göre 12,264 milyar dolarlık bir sermaye girişi olarak kaydedildi.

Küresel Tarafta ABD ve Avrupa Verileri Etkili Oldu

ABD ekonomisinde açıklanan veriler, yavaşlamaya dair karışık sinyaller içeriyor. İmalat PMI verisi 47,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken tarım dışı istihdam verisi de 254 bin artış göstererek işsizlik oranını %4,1’e düşürdü. ABD iş gücü piyasasındaki bu güçlü veriler, enflasyon ve büyüme arasındaki dengeyi koruma adına Fed’in faiz politikasında esnek davranabileceğine işaret ediyor. Avrupa tarafında ise İngiltere’nin %0,5 büyüme oranı ve 28,4 milyar GBP cari açık açıklaması dikkat çekerken, Euro Bölgesi’nin imalat ve hizmet PMI verileri sınırlı bir toparlanmaya işaret ediyor.

BIST-100’de Kritik Seviyeler İzleniyor

Pardus Portföy, geçtiğimiz hafta BIST-100 endeksinin 8850 puana kadar gerileyerek negatif bir ayrışma yaşadığını, ancak hafta sonunda gelen alımlarla 9109 puanda kapanış yaptığını belirtti. Önümüzdeki hafta içinde 9275 puan ve üzerindeki kapanışlar, endeksin güç kazanımı için kritik eşikler olarak izleniyor. ABD’den gelecek TÜFE ve ÜFE verileri de Borsa İstanbul dahil küresel piyasalarda oynaklığı artırabilecek önemli gelişmeler arasında bulunuyor. Pardus Portföy, enflasyonun beklenenden düşük gelmesinin menkul kıymet piyasalarını olumlu etkileyebileceğini belirtiyor.