GÜNDEM

Dünyanın ilk ahşap uydusu LignoSat, uzaya fırlatıldı!

Japonya, dünyanın ilk ahşap uydusu LignoSat’ı uzaya fırlatarak, Mars ve Ay keşiflerinde yenilenebilir kereste kullanımının önünü açtı.

Abone Ol

Japon araştırmacılar, uzayda yenilenebilir malzeme kullanımını test etmek amacıyla, dünyanın ilk ahşap uydusu olan LignoSat’ı Salı günü uzaya fırlattı. Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Forestry tarafından geliştirilen uydu, SpaceX görevi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildikten sonra, 400 km yüksekliğindeki yörüngeye yerleştirilecek. Bu proje, Ay ve Mars keşiflerinde kerestenin dayanıklılığını ölçmeyi hedefleyen ilk çalışmalardan biri olarak öne çıkıyor.

Adını Latince “ahşap” anlamına gelen “ligno” kelimesinden alan avuç içi büyüklüğündeki LignoSat, insanların uzayda sürdürülebilir yaşam alanları yaratmasında kereste kullanımının potansiyelini ortaya koymayı amaçlıyor. Projeyi yürüten Kyoto Üniversitesi’nden astronot Takao Doi, “Kereste ile uzayda evler inşa ederek sonsuza kadar yaşayabileceğiz” ifadeleriyle, bu doğal malzemenin önemine dikkat çekti.

Ahşap, uzay koşullarında çevre dostu alternatif olarak görülüyor

Uydunun geliştirildiği ahşap malzeme, geleneksel metal uydulara kıyasla çevreye daha az zarar verecek şekilde tasarlandı. Geri dönüş yolculuğunda yanarken çevreye minimum kirlilik yayacak olan LignoSat, uzay çöplüğü sorununun çözümüne yönelik de bir adım olarak değerlendiriliyor. Takao Doi, “Gelecekte metal uyduların yasaklanabileceğini” belirterek, ahşap uydu projesinin başarılı olması durumunda SpaceX gibi büyük şirketlere sunulacağını söyledi.

Honoki ağacı tercih edildi

Yaklaşık 10 ay süren deneylerin ardından, Japonya’ya özgü honoki ağacının en uygun ahşap türü olduğuna karar verildi. Geleneksel Japon el sanatı teknikleriyle vida veya yapıştırıcı kullanılmadan üretilen LignoSat, sıcaklığın -100 ile 100 derece arasında değiştiği aşırı uzay koşullarında dayanıklılık testine tabi tutulacak.

Kereste, geleceğin uzay malzemesi olabilir

Sumitomo Ormancılık Tsukuba Araştırma Enstitüsü Müdürü Kenji Kariya, ahşabın uzay radyasyonunun yarı iletkenler üzerindeki etkisini azaltabileceğini ve bu özelliğin, veri merkezleri gibi birçok alanda fayda sağlayabileceğini ifade etti. “Ahşap, medeniyetin Mars ve Ay’a yolculuğunda kilit bir malzeme olabilir” diyen Kariya, bu tür projelerin kereste endüstrisini yeniden canlandırma potansiyeline sahip olduğunu da ekledi.

Japonya’nın ahşap uydu projesi, Mars ve Ay keşiflerinde yenilenebilir kaynakların nasıl daha etkin kullanılabileceğine dair yeni bir dönemin kapısını aralıyor.