Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin (COP29) başlamasına iki aydan az bir süre kala, Azerbaycan liderliği yeni finansman hedeflerine ilişkin planlarını duyurdu. Zirve, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede daha fakir uluslara destek olmak için zengin ülkelerden yıllık fon hedefi belirleme amacı taşıyor. Ancak bu hedef, ülkelerin emisyonlarını daha hızlı azaltmak için finansman anlaşmazlıkları nedeniyle zorlukla ilerliyor.

Yeni Finansman Hedefleri ve Yan Girişimler

Kasım ayında düzenlenecek COP29'un temel görevi, gelişmekte olan ülkelerin daha fazla finansal destek alarak emisyon azaltım hedeflerini yükseltmelerine yardımcı olacak bir yıllık finansman üzerinde uzlaşmak. Ancak ülkeler henüz bu konuda ortak bir karara varamadı. Bu bağlamda, COP29 başkanlığı, parti müzakereleri ve konsensüs gerektirmeyen bir dizi yan girişimi tanıttı. Bu girişimler, ulusal hükümetlerin benimseyebileceği yeni fonlar, taahhütler ve beyanlar içeriyor.

Öne çıkan girişimler arasında, fosil yakıt üreten ülkeler ve şirketlerin gönüllü katkılarıyla oluşturulacak bir fon ve iklim kaynaklı doğal afetlerle mücadele eden gelişmekte olan ülkelere dağıtılabilecek hibeler bulunuyor. COP29 başkanlığını yürüten Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mukhtar Babayev, bu girişimlerin, ev sahibi ülkelerin kapasitesini koalisyonlar oluşturmak ve ilerlemeyi yönlendirmek için kullanacağını belirtti.

Yenilenebilir Enerji ve Küresel Hedefler

Geçen yıl Dubai'de düzenlenen COP28 zirvesinde, 120'den fazla ülke 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma sözü vermişti. Bu yılki COP29 başkanlığı, bu hedefi daha da ileriye taşıyarak, 2030 yılına kadar küresel enerji depolama kapasitesini 2022 seviyelerinin altı katına çıkarmayı ve enerji şebekelerine büyük yatırımlar yapmayı hedefliyor. 2040 yılına kadar 80 milyon kilometreden fazla ek şebeke yatırımı veya yenileme taahhüdü de planlar arasında.

Temiz Hidrojen ve Küresel Pazar

COP29'un bir diğer önemli gündemi, temiz hidrojen için küresel bir pazar oluşturulması. Bu çerçevede ülkeler ve şirketler, düzenleyici, teknolojik, finansman ve standardizasyon engellerini ele almayı hedefliyor. Bu girişim, sürdürülebilir enerji geçişini hızlandıracak adımlar arasında yer alıyor.

COP Ateşkesi Çağrısı ve İklim Krizi

COP29 liderleri, iklim eyleminin yanı sıra barışın da önemini vurgulayan bir "COP Ateşkesi" çağrısında bulundu. İklim taahhütlerine rağmen, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonları geçen yıl rekor seviyelere ulaştı ve dünya sıcaklık rekorları kıran bir yaz geçirdi. Bu durum, küresel iklim mücadelesinin aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Editör: Halit Alptekin