Çin, yerel yönetimlerin borç yükünü hafifletmek amacıyla 6 trilyon yuanlık bir borç takas planını onayladı. Plan, borçları daha şeffaf hale getirmeyi ve borç servis maliyetlerini düşürmeyi amaçlarken ekonomide daha güçlü bir toparlanma beklentisi yaratmadı.
Üç yıllık borç takas planı
Ulusal Halk Kongresi finans ve ekonomi komitesi başkan yardımcısı Xu Hongcai, üç yıl sürecek bu plan kapsamında her yıl 2 trilyon yuan tahsis edileceğini açıkladı. Çin Maliye Bakanı Lan Fo'an, yerel yönetimlerin gizli borçlarının 2023 sonu itibarıyla 14.3 trilyon yuan olduğunu belirtti ve alınan önlemler sayesinde 2028'de bu borcun 2.3 trilyon yuana kadar düşeceğini öngördüklerini kaydetti.
Ekonomiyi canlandırma çağrıları
Analistler, COVID-19’un etkilerinden henüz tamamen çıkamayan Çin ekonomisinin toparlanabilmesi için daha cesur teşviklerin gerekli olduğunu vurguluyor. Özellikle yerel yönetimlerin pandemi sırasında artan harcamalar ve düşen vergi gelirleri nedeniyle artan borç yükü, Çin’in ekonomik iyileşme sürecine engel oluşturuyor. Bu borçlanma yükü, aynı zamanda emlak sektöründe azalan arazi satışlarıyla da birleşerek ciddi bir sorun haline geldi.
Merkez Bankası gevşeme sinyali verdi, toparlanma beklentisi arttı
Çin Merkez Bankası, eylül sonunda borçlanma üzerindeki kısıtlamaları gevşetti ve bu adım borsada yükselişe yol açtı. Ancak ekonomistler, sürdürülebilir bir ekonomik toparlanma için daha fazla adım atılması gerektiği görüşünde. Yeni mali düzenlemeler için, Ulusal Halk Kongresi Daimî Komitesi'nin bu haftaki toplantısında karar alınması bekleniyor.
Otomobil satışları ve ihracat toparlanıyor
Eylül ayında eski otomobil ve beyaz eşyalarını yenilemek isteyen tüketicilere yönelik verilen sübvansiyonlar, otomobil satışlarının artmasını sağladı. Ekim ayında imalat sektöründe bir toparlanma sinyali görülürken, ihracat %12,7 oranında artış gösterdi. Bu, iki yılın en yüksek artış oranı olarak kayıtlara geçti.
Uzmanlardan uyarı: Daha fazla teşvik gerekli
Danske Bank’tan Allan von Mehren, Çin’in yerel yönetim borçlarını azaltma çabasının olumlu etkiler yaratabileceğini belirtmekle birlikte, mali teşvikler konusunda beklenen düzeyde bir açıklama yapılmadığını ifade etti. Çin’in hâlâ ABD’nin gümrük vergisi indirimi sinyallerini bekliyor olabileceğine dikkat çeken Mehren, maliye politikasındaki belirsizliğin yatırımcılar açısından hayal kırıklığı yarattığını söyledi.
Yasal Uyarı:
Bu içerik yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır. Yatırım kararlarınızı kendi risk ve araştırmalarınız doğrultusunda alınız.