Çin'in, Donald Trump'ın 2025'teki olası ikinci başkanlık dönemine hazırlık amacıyla yuanın değer kaybetmesine izin vermeyi düşündüğü öne sürüldü. Reuters'ın haberine göre bu strateji, ticaret tarifelerinin etkilerini hafifletmeyi amaçlıyor.

Haberin ardından döviz piyasalarında dalgalanmalar yaşandı. Yuan, dolar karşısında %0,3 değer kaybederek 7,2803 seviyesine geriledi. Çin’e duyarlı para birimleri, Güney Kore wonu ve Yeni Zelanda doları da düşüş yaşarken, Avustralya doları bir yılın en düşük seviyesine indi.

Analistler yuanın geleceğini yorumladı

Fred Neumann, HSBC: Çin para biriminin değer kaybının ticaret tarifelerinin etkisini telafi edebileceğini ancak bunun uzun vadede diğer ticaret ortaklarıyla sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Matt Simpson, Şehir Endeksi: Çin’in kur politikalarında dikkatli bir duruş sergilediğini ancak piyasaların, ABD enflasyonu gibi ek faktörlerle yeni seviyelere kayabileceğini ifade etti.

Lynn Song, ING: Büyük bir değer kaybı olasılığını düşük görerek, Çin’in istikrarı koruma hedefine odaklanacağını vurguladı.

Jin Moteki, Nomura Securities: Yuanın değer kaybetmesinin Çin ihracatını destekleyeceğini ancak yen üzerinde benzer bir etki yaratmayacağını söyledi.

Ken Cheung, Mizuho: Yuanın 7,5 seviyesine kadar değer kaybetmesinin sermaye çıkışı riskine rağmen yönetilebilir olduğunu belirtti.

Charu Chanana, Saxo: Zayıf yuan stratejisinin Çin ekonomisindeki temel sorunları çözmeyeceği ve ABD tarafından döviz manipülasyonu suçlamalarına yol açabileceği konusunda uyardı.

Yuan stratejisi küresel etkiler doğurabilir

Çin'in döviz politikalarında alacağı kararlar, yalnızca ABD ile değil, küresel piyasalarda da geniş çaplı sonuçlar doğurabilir. Yuanın değer kaybetmesi bölgesel para birimlerinde baskı oluştururken, ticaret savaşlarının yeniden alevlenmesi riskini gündeme getirebilir.

Editör: Halit Alptekin