Çin düzenleyicilerinin halka açık şirketleri, hisse senedi fiyatlarını “piyasa değeri yönetimi” yoluyla artırmaya çağırmasının ardından Çin ve Hong Kong hisse senetleri haftaya yükselişle başladı. Ekonomideki toparlanmaya işaret eden Ekim ayı verileri de piyasalara destek sağladı. Ancak ABD ile gerilimlerin artma ihtimali ve Donald Trump'ın yeniden başkanlık yarışına girmesi, Çin ekonomisinde toparlanma beklentilerini zorlayabilir.

Çin düzenleyicilerinden piyasa değeri yönetimi çağrısı

Çin'in menkul kıymetler düzenleyicisi, hisseleri defter değerinin altında işlem gören şirketlerin, birleşme ve satın almalar, nakit temettü ödemeleri ve hisse geri alımları gibi fiyat artırıcı adımlar atmasını önerdi. Bu yönergelerin ardından Çin borsalarının ana endekslerinden CSI300 %1,1, Şanghay Bileşik Endeksi ise %1,2 değer kazandı. Hong Kong’un Hang Seng Endeksi de %1,2 artış kaydetti.

Bankacılık ve altyapı hisselerinde yükseliş

Özellikle çoğunluğu defter değerinin altında işlem gören bankalar %2,8’lik yükselişle bir ayın en yüksek seviyelerine yaklaşırken; altyapı ve sigorta sektörlerindeki düşük değerlemeye sahip diğer hisseler de prim yaptı. Aynı zamanda Çin'in tüketim verileri, Ekim ayında perakende satışlarda iyileşme kaydedildiğini göstererek yatırımcıların hisse alım iştahını artırdı.

EV sektörü, ticaret görüşmelerinden olumlu etkilendi

Yeni enerjili araç (EV) üreticilerinin hisseleri, Çin ve Avrupa arasındaki son ticaret görüşmelerinde teknik fikir birliğine varıldığının açıklanmasıyla yükseldi. Bu gelişme, Çinli EV üreticilerinin küresel piyasalardaki rekabetini destekleyen bir adım olarak değerlendirildi.

Yabancı kurumlar Çin'e yönelik tahminlerini düşürüyor

ABD merkezli yatırım bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley ise Çin ekonomisindeki toparlanmanın kırılganlığına dikkat çekerek gelecek yıla dair tahminlerinde temkinli bir yaklaşım sergiledi. Goldman Sachs, Hong Kong hisseleri için tavsiyesini “piyasa ağırlığı”ndan “eksik ağırlık”a düşürdü. Banka, Çin’in ekonomik desteğinin Hong Kong hisselerine sınırlı etki edeceğini belirtti. Morgan Stanley ise Çin’in notunu “eşit ağırlık”tan “eksik ağırlık”a indirerek, Çin piyasalarında 12 ay boyunca ABD politikalarının oluşturacağı risklerin altını çizdi.

ABD'nin Çin'e yönelik yeni gümrük vergileri ve diğer kısıtlamalar da, Çin şirketlerinin kârlılığı ve piyasa değerlemeleri üzerinde ek baskılar yaratabilecek faktörler arasında gösteriliyor.

Editör: Halit Alptekin