Türkiye, 27 yıl aradan sonra ilk doğrudan yabancı otomotiv yatırımını alıyor. Dünyanın en büyük üreticilerinden BYD, Manisa OSB'de 1 milyar dolar yatırımla şarj edilebilir hibrit modeli Seal U DM-i'yi üretebilir. Çinli marka bu yatırım için 3 önemli teşvik alacak.

Otomotiv Sektöründe Büyük Gelişme

Türkiye'nin en büyük ihracatçı sektörü konumunda bulunan otomotiv sektöründe ana üretici yatırımı son olarak 1997'de Japon üretici Honda tarafından yapılmıştı. Ancak Honda, 2021'de Gebze'deki fabrikasını kapattı. Aradan geçen 27 yılda birçok üreticinin adı yatırımla anıldı ancak hayata geçirilmedi.

Çinli Markaların Avrupa Stratejisi

Çin'in Batı’ya açılma stratejisi kapsamında üretim tesislerini Avrupa'ya taşımak istemesi yeni yatırımların önünü açtı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, 2023 yılından beri devam eden görüşmeler neticesinde 27 yıl sonra Türkiye’ye ilk büyük çaplı otomotiv yatırımının BYD'den gelmesi bekleniyor.

Manisa OSB’de 1 Milyar Dolarlık Fabrika Bloomberg’e konuşan Türk yetkililer, yatırım tutarının 1 milyar dolar olduğunu ve fabrikanın Manisa'da kurulacağını belirtti. Üç önemli teşvikle desteklenecek bu yatırım Türkiye’nin otomotiv sektöründe büyük bir sıçrama yaratabilir.

Önemli Teşvikler

  1. Ek Vergi Muafiyeti: Çin’den gelen tüm yakıt türlerindeki otomobillere yüzde 40 ilave gümrük tarifesi uygulanacak. Ancak yatırım taahhüdü veren Çinli üreticiler bu vergiden muaf tutulacak.
  2. ÖTV Desteği: Karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olup, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan şarj edilebilir hibrit araçlara ÖTV avantajı sağlanacak. Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen araçlardan yüzde 30 ÖTV alınacak.
  3. Manisa OSB’de Arazi Tahsisi: 2020'de Volkswagen için planlanan ve Manisa’nın Yunusemre İlçesindeki 3 bin 364 dönümlük arazi BYD’ye tahsis edilecek.

Seal U DM-i Üretimi

BYD’nin Avrupa’ya açılma stratejisi kapsamında elektrikli otomobillerini Macaristan’da, şarj edilebilir hibrit motorlu otomobillerini ise Türkiye'de üretmesi bekleniyor. Meclis’e sunulan yeni ÖTV yasa teklifi, 1.5 litre hacmindeki benzinli motoru, 80 kilometre elektrikli sürüş menzili ve 20.5 g/km CO2 emisyonu bulunan Seal U DM-i modelinin Türkiye’de üretilebileceğini gösteriyor.

Editör: Halit Alptekin