Çinli otomotiv devi BYD’nin Türkiye’ye yaptığı yatırım, diğer sektörlerden Çinli firmaların da ilgisini Türkiye’ye çevirdi. Bu kapsamda plastik işleme makinesi üreticisi 22 Çinli firma, yatırım olanaklarını araştırmak üzere Türkiye’ye geldi. Türkiye Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) düzenlediği Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’ne katılan heyet, Türkiye’nin üretim altyapısını incelemek için İstanbul’da temaslarda bulunuyor.
Çinli firmaların toplam yıllık cirosu 20 milyar dolara ulaşıyor. Her bir plastik işleme makinesi üretim tesisi yatırımının 50 ila 100 milyon dolar arasında olduğu düşünüldüğünde, bu ziyaretin Türkiye için ciddi bir doğrudan yabancı yatırım potansiyeli taşıdığı belirtiliyor.
“BYD buradaysa biz de olmalıyız”
Heyette yer alan Borch Machinery CEO’su ve Çin Plastik Makine Üreticileri Derneği Başkanı Borche Zhu, BYD’nin Türkiye’ye yatırım yapmasının kendileri için etkileyici bir karar olduğunu belirtti. Zhu, “BYD’nin bu pazara yatırım kararı almadan önce ciddi bir araştırma yaptığını biliyoruz. Onlar Türkiye’yi uygun gördüyse, biz de burayı radarımıza almalıyız. Türkiye’nin Avrupa ve çevre ülkelere erişim avantajı yatırım kararı almamızda önemli bir etken” dedi.
ABD’nin önceki yıllarda Çinli firmalara yönelik regülasyonlarının da Türkiye’yi cazip hale getirdiğini ifade eden Zhu, “Ancak tek sebep bu değil. Türkiye’nin üretim altyapısının bize uygunluğunu detaylıca değerlendirmek istiyoruz” diye ekledi.
Büyük ölçekli üretim modelleri gündemde
PAGEV’in 17. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi ile eş zamanlı düzenlenen 33. Plast Eurasia Fuarı kapsamında, Çinli heyet Türkiye’de çeşitli görüşmeler gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Çin Başkonsolosluğu temsilcilerinin de katılacağı Çin-Türkiye Plastik Endüstrisi B2B Konferansı’nda, ortak yatırım olanakları ve büyük ölçekli üretim modelleri ele alınacak.
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, kongrede yaptığı konuşmada, Çin’den bu yıl gelen yoğun katılımın önemine dikkat çekti. Eroğlu, “Türkiye’nin sadece bir pazar olarak görülmesini istemiyoruz. Ortak yatırımlarla herkesin kazandığı bir model oluşturmayı hedefliyoruz” dedi. Türk plastik sektörünü bölgesel bir üretim üssü haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Eroğlu, “Sanayimizi büyütmek için Çinli üreticilerle birlikte çalışmayı, Türk sanayisinin hassasiyetlerini gözeterek yürütmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye, Çinli yatırımcıların radarında
BYD’nin Türkiye’de attığı adımlar, Çinli firmalar için örnek teşkil ediyor. Türkiye’nin coğrafi konumu, Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına kolay erişimi, Çinli firmalar için önemli bir avantaj sağlıyor. PAGEV liderliğindeki bu temasların, plastik sektörü başta olmak üzere farklı alanlarda doğrudan yabancı yatırımların artmasına zemin hazırlaması bekleniyor.