Brent ham petrol fiyatları, Çin ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle talepteki düşüş endişelerinin Libya’daki petrol üretim tesislerinin kapanmasının etkisini gölgede bırakmasıyla Salı günü Asya ticaretinde geriledi. Brent ham vadeli işlemleri 37 sent veya yüzde 0,48 düşüşle varil başına 77,15 dolara kadar indi.
Çin Talebi Petrol Fiyatlarını Baskılıyor
ING’den Warren Patterson, Çin’in ekonomik zayıflığının petrol piyasasını baskılamaya devam ettiğini belirtti. Çin’de Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ağustos ayında son altı ayın en düşük seviyesine gerilerken, Temmuz ayında ihracat siparişleri sekiz aydan sonra ilk kez düşüş kaydetti. Yeni konut fiyatlarının da Ağustos ayında bu yılın en düşük hızında artması, Çin talebine ilişkin endişeleri daha da artırdı.
Patterson, “Bu talep gerilimleri, Libya’daki arz kesintilerinin etkisini telafi ediyor” dedi. Libya’da petrol üretimi, ülkedeki ekonomik kriz ve çatışmalar nedeniyle ciddi şekilde düştü ve büyük limanlardan petrol ihracatı hala durdurulmuş durumda. Üretim, normal seviyesinin yarısından daha azına geriledi.
Libya’daki Üretim Kesintileri ve Küresel Etkiler
Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu, Libya Merkez Bankası’nın petrol üretimindeki kesintilerle ilgili olarak Trablus’ta görüşmelere ev sahipliği yaptığını açıkladı. Görüşmelerde katılımcılar “önemli anlayışlara” ulaştıklarını belirtti. Libya Ulusal Petrol Şirketi, El Feel petrol sahasında mücbir sebep ilan ederken, ülke genelinde üretim ciddi oranda düştü. Üretim, 26 Ağustos’ta günlük 959.000 varilden 28 Ağustos’ta 591.000 varile geriledi.
OPEC+ Üretim Planları Devam Ediyor
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ ittifakındaki sekiz ülkenin, Ekim ayında üretimi günlük 180.000 varil artırma planları bulunuyor. Sektör kaynaklarına göre, talep endişelerine rağmen bu planların sürdürülmesi bekleniyor. Bu durum, arz tarafında bir rahatlama sağlarken, talep tarafındaki belirsizlikler fiyatlar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.
Jeopolitik Gelişmeler ve Tedarik Endişeleri
Dün Yemen açıklarında Kızıldeniz’de iki petrol tankerine düzenlenen saldırılar, küresel tedarik endişelerini artırdı. Saldırının sorumluluğunu İran destekli Husiler üstlendi. Aynı zamanda, Rusya’daki Gazprom Neft rafinerisinde onarım çalışmaları için bir birim kapatıldı. Geçen yıl 11,6 milyon ton ham petrol işleyen rafineriye drone saldırısı düzenlenmesi sonucu yangın çıktı.