Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 11.252 seviyesinden başlayan düşüşle 9.400'lere gerileyerek uzun vadeli ortalamasının çevresinde hareket ediyor. Robotlar ve fonların satış baskısı sürerken, bilinçli yatırımcılar borsadaki bu dalgalanmayı fırsata çevirmeye çalışıyor. Endeksin 200 günlük ortalamalara gerilemesiyle, Firma Değeri (FD)/FAVÖK oranı düşük olan şirketler, yatırımcıların radarına girdi. Bu oran, şirketin operasyonel kârlılığının firma değerine göre güçlü olduğunu gösteriyor ve düşük FD/FAVÖK oranına sahip hisseler cazip hale geliyor.

FD/FAVÖK Oranında Öne Çıkan Şirketler

Ekonomim.com'dan Zeynep Aktaş'ın analizine göre, FD/FAVÖK oranı düşük 10 şirket dikkat çekiyor: Doğuş Otomotiv, Tüpraş, Odaş Elektrik, Koza Madencilik, Vestel Beyaz Eşya, Türk Hava Yolları, Turkcell ve Girişim Elektrik. Bu hisseler, borsadaki olası toparlanma ile birlikte hızlı tepki verme potansiyeline sahip.

Fonların Satış Baskısı Sürüyor

Yatırım fonlarındaki hisse senedi oranı gerilemeye devam ediyor. Fonların hisse pozisyonlarında realizasyona gitmesi, hisse senedi fiyatlarına baskı oluşturuyor. Fonlardaki hisse senedi oranı %11,71'e düşerken, yüksek faiz oranları ve piyasalardaki belirsizlikler satış ağırlıklı seyrin sürmesine neden oluyor.

Yabancı Payı Geriliyor

Borsa İstanbul'daki yabancı yatırımcı payı 28 Ağustos'ta %39,67 seviyesine kadar yükseldikten sonra %38,71'e geriledi. Yabancı payındaki bu düşüş, hisse senedi fiyatlarına olumsuz yansırken, yabancı yatırımcıların ana pozisyonlarını koruduğu gözleniyor. Yabancıların payının azalması, borsadaki genel satış baskısına ek bir etken olarak öne çıkıyor.

Editör: Halit Alptekin