Sendika ve sektör kaynakları, Boeing’in binlerce çalışanını birkaç hafta içinde işten çıkaracağını açıkladı. ABD Çalışma Bakan Vekili Julie Su’nun, grev sürecini hafifletmek için Seattle’a yaptığı ziyaret, havacılık devinin derinleşen krizine yönelik endişeleri artırdı. Ayrıca bir büyük havayolu şirketi, Boeing'in artan kargaşası hakkında sektör genelinde uyarıda bulundu.

17.000 Çalışanın İşten Çıkarılması Planlanıyor

Boeing, 17.000 çalışanını işten çıkarma ve toplamda 5 milyar dolar ücret kesintisi yapma planını duyurdu. Bakan Su’nun bu kararı takiben Seattle’da hem Boeing yetkilileriyle hem de işçi sendikalarıyla ilk yüz yüze görüşmesini gerçekleştirdi. Çalışma Bakanlığı, Su'nun tarafları pazarlığa teşvik etmek amacıyla görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Grevler ve Toplu İşten Çıkarmalar

13 Eylül’den beri yaklaşık 33 bin işçi, dört yıl içinde %40’lık ücret artışı talebiyle greve devam ediyor. Boeing, ticari havacılık biriminden binlerce çalışana işten çıkarma öncesi 60 günlük bildirimler göndermeye hazırlanıyor. Ayrıca Aralık ayında da ikinci aşama bildirimlerin yapılması planlanıyor.

IAM (Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Derneği) Başkanı Brian Bryant, işten çıkarma planını eleştirerek, “Bu, şirket açgözlülüğünün en kötü örneği,” dedi. Bryant, Boeing’in krizde bile çalışanlarına sırt çevirdiğini ve işten çıkarılacakların, şirketi krizlerden çıkaran ana güç olduğunu vurguladı.

Boeing’in Finansal Durumu ve Hisselerindeki Düşüş

Boeing hisseleri, şirketin sürpriz işten çıkarma duyurusunun ardından %1,3 değer kaybederek 148,99 dolardan işlem gördü. Şirket, aynı açıklamada 777X model jetlerin teslimatında gecikme ve sivil 767 kargo uçaklarının üretiminin sonlandırılacağını duyurdu.

Sektör kaynakları, Boeing’in yalnızca zorunlu işten çıkarmalar yapacağını belirtti. S&P Kredi Derecelendirme Kuruluşu, şirketin yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu kaybetme riskine dikkat çekti.

777X ve Diğer Üretim Sorunları

Emirates Havayolları Başkanı Tim Clark, Boeing’in 777X teslimatlarının 2026’ya ertelenmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Clark, bu gecikmelerin Boeing’in operasyonel güvenilirliğine zarar verdiğini belirtti ve şirketin en kötü krizlerinden birini atlatsa bile daha fazla finansman sağlamak zorunda kalabileceğini öne sürdü. Boeing'in 15 milyar dolara kadar hisse senedi ihraç etmesi bekleniyor.

Boeing’in Nakde İhtiyacı Artıyor

Boeing’in 10 milyar doların biraz üzerinde brüt nakit rezervi bulunuyor, ancak analistler bu seviyenin kısa vadede yeterli olmayabileceğine dikkat çekiyor. Havayolları ise Boeing’in finansal risklerini yönetmekte zorlanacağını düşünerek şirkete olan mevduatlarını sınırlamak istiyor.

Kritik üretim ve mali krizlerle boğuşan Boeing’in, sektör genelinde güvenilirliğini koruması ve iş gücünü yönetmesi, gelecekteki başarısı için belirleyici olacak.

Editör: Halit Alptekin