A1 Capital, BIST 30 Aralık vadeli sözleşmelerde teknik göstergelerin "sat" sinyali verdiğini belirterek satış baskısının sürebileceğine dikkat çekti. Dün günü %0,79 değer kaybıyla 10.602,25 seviyesinde tamamlayan vadeli işlem sözleşmesi, gün içinde toparlanma girişimlerinde bulunsa da bu hareketler zayıf kaldı. Günlük değerlendirmede, kısa vadeli indikatörlerde görülen aşırı alım sinyalleri sonrası, teknik anlamda doygunluğa ulaşıldığına işaret edildi.
Teknik analiz ve direnç-destek seviyeleri
A1 Capital'in analizinde, teknik göstergeler ışığında kar satışlarının devam edebileceği öne sürülüyor. 10.150 seviyesinin üzerinde mevcut pozisyonların korunabileceği belirtilirken, satış baskısının bu seviyeyi aşması halinde ise 9.860 ve 9.500 seviyelerinin destek olarak izlenmesi önerildi. Olası yükseliş hareketlerinde ise ilk direnç seviyeleri olarak 10.920 ve 11.180 seviyeleri öne çıkıyor.
Bakan Şimşek’ten cari açık açıklaması
Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cari açıkla ilgili yaptığı açıklamalara değinen A1 Capital, Eylül ayında yıllık cari açığın 10 milyar doların altına gerileyerek 33 ayın en düşük seviyesini gördüğünü hatırlattı. Şimşek, hizmetler dengesindeki iyileşmenin de ülke ekonomisi için olumlu bir sinyal oluşturduğunu belirtti. Bu gelişme, piyasalarda iyimser beklentileri artıran unsurlardan biri olarak yorumlanıyor.
ABD’den gelen faiz indirimi sinyalleri
A1 Capital'in analizinde ayrıca Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin açıklamaları yer aldı. Kashkari, Aralık ayında bir faiz indirimi ihtimaline dikkat çekerken, gelecek verilerin bu kararı belirleyeceğini ifade etti. Kashkari’nin açıklamaları Fed'in bağımsızlığına yapılan vurgularla dikkat çekerken, piyasalarda Fed’in yeni başkanla birlikte faiz politikasında esneklik gösterebileceği sinyali olarak değerlendirildi.
Teknik göstergelerde kar satışları işareti
Son teknik göstergelere göre kısa vadeli indikatörlerde görülen "sat" sinyalleri, BIST 30 Aralık vadeli sözleşmelerdeki satış baskısının sürebileceğini gösteriyor. Özellikle bollinger üst bandının test edilmesi sonrası indikatörlerin direnç bölgesine yönelmesi, teknik analistlerce dikkat çekici bir doygunluk olarak değerlendiriliyor.